top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

RANTHAMBHORE: TIJGERS, TIJGERS, TIJGERS....

Updated: Mar 11, 2021


Tiger Portrait of a male Tiger (T 112)

Aan het slot van de reis, reisden we vanuit het zuidwesten van Rajasthan naar Sawai Madhopur, in het noordoosten. Net buiten deze stad ligt het grote en zeer interessante Ranthambhore National Park. Hét toverwoord hier is: TIGER. Alhoewel er veel meer te zien is dan alleen tijgers, mooie landschappen niet in de laatste plaats, is het zeker één van de allerbeste nationale parken van India die een goede kans bieden om tijgers te zien en te fotograferen.

Alles is hier gericht op het waarnemen van tijgers....

Jungle Villas

Van de natuur genieten en mooie foto's proberen te maken is één ding, maar een goede accommodatie, die garant staat voor comfort en een prima keuken is ook belangrijk. Daar staat "Jungle Villas" wel absoluut garant voor! Het hotel (er staat een klein deel op de foto) ligt buiten de hectiek van Sawai Mathopur en niet ver af van de ingang die leidt maar de zone's 1 t/m 5 van Ranthambore.

Het NP is ingedeeld in 10 zones en, normaal gesproken, hoor je vlak vóór een game drive, naar welke zone je gaat. Je blijft dan tijdens de game drive in die zone. Dit is gedaan om de toeloop op een tijger waarneming enigszins te beteugelen. Dat liep met name in het verleden nogal eens de spuigaten uit. Nu is dat een stuk rustiger en we hebben ook een prachtige waarneming gehad van een mannetjes Tijger, die we zo'n half uur hebben kunnen volgen. Liever gezegd: Hij volgde ons! Tijdens de hele waarneming zijn we geen andere mensen tegen gekomen!!

T 112 volgde onze jeep, die steeds een stukje verder moest rijden...

De reis is mede tot stand gekomen m.m.v. mijn goede vriend Rakesh Sharma, die in Bharatpur woont en een eigen safari onderneming leidt. Hij regelde onder meer dat we konden beschikken over enkele zogenaamde " special gamedrives". Hiermee wordt bedoeld dat we in feite grotendeels zelf mochten kiezen naar welke zone we wilden gaan en, op elk moment konden veranderen van zone. Uiteraard vergroot dat de kans op waarnemingen van Tijgers.

King of the Jungle...!

Voor wat tijgers aangaat was 40% van onze gamedrive succesvol. Maar eigenlijk boden veel waarnemingen prachtige fotomomenten!!

Zoals gezegd, het blijft natuur, dus niets is van te voren gegarandeerd. Tijdens onze eerste drive in zone 10 hadden we het geluk nog niet om de grote katten te zien maar dan is er altijd wel wat anders, dat de aandacht trekt, Zoals een grote groep apen: Grijze Langoeren.

" High Five"....

Het gebied wordt goed beschermd en dat heeft gezorgd voor een flinke aanwas in het aantal tijgers. Er zijn er nu zelfs zoveel, dat er regelmatig tijgers worden gevangen die dan worden uitgezet in andere nationale parken in India. Tijdens ons verblijf boden de zones 3,4 en 5 de meeste kans op waarnemingen. Zone 3 is landschappelijk misschien wel het meest bekend vanwege de drie prachtige meren die in het gebied liggen en het continue uitzicht op een imposante rotswand, waarboven op het gigantische grote Ranthambore Fort is gebouwd.

Zone 3 met één van de meren en Ranthambore Fort boven op de rotswand....

In de buurt van deze meren leven veel prooidieren zoals Axis en Sambar herten.

Sambarherten zijn dol op water...

Elk gebied of zone heeft zijn dominante tijger of tijgerin, die in dat gebied de dienst uitmaakt. In zone 3 is dat de tijgerin Arrowhead. Zij is een geval apart: Ze heeft 2 jongen, allebei vrouwtjes, die nu 1,5 jaar oud zijn. Maar het aparte is, dat ze zich werkelijk helemaal nergens wat van aantrekken en zich ook heel regelmatig van zeer dichtbij laten zien.

Arrowhead in de ochtend, aan de oever van een meer....

Door dit gedrag is het drietal uitermate populair bij de bezoekers van dit Nationale Park. Dat komt voor een groot deel ook op rekening van haar jongen.

Een van de dochters van Arrowhead komt recht op ons af....

Tijdens de gamedrives kom je soms oog in oog te staan met dieren, die nog veel moeilijker te zien zijn dan tijgers, zoals " Baloe", de Lippenbeer.

Lippenbeer bekijkt ons vanuit een hoger standpunt...

Deze beren zijn meestal alleen in de vroege ochtend of in de avond te zien te krijgen.

Tijdens de reis hadden we enkele soorten uilen gezien. Ook in Ranthambore zagen we er een aantal, waarvan met name een ontmoeting van een Bruine Visuil, bij een klein riviertje, wel heel spectaculair was!

Ontmoeting met een Bruine Visuil...

De ontmoetingen met tijgers leverden een groot aantal fotografische mogelijkheden op. Die zijn niet allemaal even fantastisch maar er bleven nog genoeg foto's over om blij van te worden. Ook foto's van Tijgers in een wat spannender setting waren soms mogelijk.

Out of the blue....

Rumble in the Jungle....

Avondstemming in Ranthambore...

Hoe je het ook wendt of keert, de Tijger is de meest iconische kat ter wereld! En je kunt een ruime keuze maken uit prachtige katten in India, zoals: Luipaard, Sneeuwluipaard, Nevelpanter, Tijger en een hele reeks kleinere soorten katten.

Veel mensen hebben een vooroordeel over het land India: het is er vies, er zijn massa's mensen, je wordt er ziek, en ga zo maar door....

India is meer een continent dan een land en de biodiversiteit en de verscheidenheid aan mensen is zo mogelijk nog veel groter dan bv. in Europa. Het is ook het land van de contrasten. Her en der is het inderdaad erg vies, met name in de grote steden. Maar het platteland is vaak van een grote schoonheid en de meeste mensen zijn vriendelijk. De cultuur is soms onbegrijpelijk maar nooit saai en altijd boeiend. Wanneer je in goede restaurants eet en niet van de stalletjes in de straat, kun je met een gerust hart genieten van de heerlijke Indische keuken en is het helemaal niet nodig om ziek te worden!

Voor de (natuur) fotograaf is India het land van de ongekende mogelijkheden.

The most beautiful cat in the world....

135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page