top of page

Over mij

1.jpg

Mijn naam is Herman van der Hart en ik ben een Nederlandse natuurfotograaf. Al sinds ik jong was, ben ik geïnteresseerd in natuur. Geboren in het Gooi, verhuisde ik  op jonge leeftijd  naar het dorp Nunspeet, aan de noord rand van de Veluwe.

Ik heb daar gewoond tot mijn 18e en ging  de bossen in om te zien wat er aan natuur te ontdekken was. Het spannendste was natuurlijk het zien van grof wild, zoals Wilde Zwijnen en Herten. Via een vader van een vriend van mij leerde ik steeds beter de vogels (her-) kennen. Zo wist ik op weg naar het Veluwemeer bijvoorbeeld waar groepjes Kemphanen in het voorjaar hun toernooiveldjes hadden. Grutto’s, nu sterk bedreigd door met name de intensieve veeteelt, daar letten we destijds amper op, zo veel waren er…! Het fotograferen kwam bij mij tot ontwikkeling doordat ik ging reizen. Na mijn studie voor docent Bewegingsonderwijs aan de CALO in Arnhem , kreeg ik een baan op een middelbare school in Apeldoorn. Vanaf die tijd ging het reizen pas goed beginnen! 

2.jpg

foto: Hennie van Heerden

In het begin ging het met name om reisfotografie, waarbij toen al de nadruk lag op natuur en alles wat daar mee te maken had. Vanaf 1997 zijn Ellie en ik in het dorp Zalk gaan wonen en ongeveer tegelijkertijd werd ik lid van de VNF-Apeldoorn en vanaf die tijd begon natuurfotografie een steeds grotere plek in mijn leven in te nemen.

3.jpg

foto: Johan van de Watering

Ik vind alle vormen van Natuurfotografie geweldig om te doen, alhoewel mijn voorkeur uit gaat naar onderwerpen als: Landschappen, Vogels en Wildlife.

Een groot aantal van mijn foto’s zijn opgenomen in de archieven van het stock bureau Nature in Stock. Ook houd ik, vooral in het najaar in het hele land presentaties ( voor een overzicht > Presentaties ) .   Verder ben ik sinds  2019 reisbegeleider van Fotoreizen van Nature Talks.

Ondanks dat we nog steeds graag op reis gaan, maak ik de meeste foto’s dicht bij huis. Het gebied waar ik woon, de IJsseldelta, is gevarieerd en bijna elke dag anders. Hierbij speelt de rivier een absolute hoofdrol. Ik probeer met mijn foto’s andere mensen te laten genieten van de natuur, zonder dat men het idee heeft dat men alleen maar naar mooie registraties zit te kijken. Emotie en sfeer vind ik belangrijk in foto’s; ze moeten wat oproepen of losmaken bij toeschouwers.

JOWA0541.jpg

foto: Johan van de Watering

Wat reizen betreft, ik ga dikwijls terug naar gebieden die mij om één of andere reden boeien. Binnen Europa is IJsland wel een behoorlijke favoriete bestemming van mij. Helaas vinden wel erg veel mensen dat de laatste jaren…

Ook in Scandinavië, Spanje en diverse landen in het Oosten van Europa waar nog niet alles zo is aangeharkt als vaak bij ons in het Westen, kom ik graag.

 

Buiten Europa werkt het continent Afrika als een magneet op mij en in Azië is dat India . 

Ik hoop in de toekomst nog veel foto’s te maken, die mensen raken maar ook het inzicht geven van wat er allemaal op het spel staat, nu de planeet zo onder druk staat op allerlei mogelijke manieren.

 

 

AWARDS

 

MATERIAAL:

 

Camera's: 

Nikon Z6 

Nikon Z8

Nikon D850

Lenzen:

Nikkor VR 70-200 mm f/2.8

1.7 converter

1.4 converter

AF-S Nikkor  500 mm f/4.0 D II

AF-S VR Micro Nikkor 105mm f/2.8 G IF-ED

AF-S Nikkor 14-24 mm f/2.8 G ED

AF-S VR Nikkor 16-35 mm.

AF-S Nikkor 24 mm f/1.4G ED

AF-S Nikkor 120 - 300 mm f/2.8 VR

Statieven:

Benro Swing Arm

Gitzo

Vanguard Monopod

Filters:

Lee

foto: Angelique de Heer (een fotoreis aan het begeleiden in Gambia)

Deze site is gebouwd door: Eli van Balen

HERMAN VAN DER HART
NATURE & WILDLIFE PHOTOGRAPHY

bottom of page