top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

WINTER IN DE HOGE VENEN EN DE VOGEZEN

Updated: Mar 30, 2019


ven in een berijpte wereld s' ochtends voor zonsopkomst...

Kerst 2018 zijn we enkele dagen in de Belgische Ardennen geweest en vervolgens een dag of 4 in de Vogezen in Frankrijk.

Ons prima onderkomen bij de Hoge Venen, was B&B " La Petite Roer" in het dorpje Sourbrodt . Direct achter het b&b kan men al mooie wandelingen maken. We hadden veel geluk met het weer. Min of meer kunnen we zelfs spreken van een " Witte Kerst" , niet vanwege de sneeuw maar de vorst van een graadje of 7 had alle bomen en planten met een laagje rijp overdekt.


berijpte pollen met gras er tussendoor...

mooie contrasten bij Fagne des Polleurs....

lichtjes tussen het gras....

Het riviertje de Hoegne stond vol met water....

De Hoëgne met her en der nog wat kleine beukjes in herfstkleuren...

" Vogelkop". in ijs......

DE VOGEZEN


Adembenemend uitzicht over de Alpen vanaf de top van de Honeck, het hoogste punt van de Vogezen...

We waren 3 jaar eerder voor de eerste keer in de Vogezen geweest, met Pasen eind maart, er lag nog volop sneeuw op de hogere delen maar dat was deze keer wel anders....


Gems in het landschap rondom de Kleine Honeck....

Bovenstaande foto laat wel zien dat er weinig sprake was van sneeuw, er lag een heel klein beetje. Overigens waren voor mij de gemzen wel een doel op zich om nu voor de tweede keer de Vogezen te bezoeken; vorige keer lag er zoveel sneeuw dat de gemzen kennelijk waren afgedaald naar de hellingbossen en destijds hebben we ze niet gezien. Dat hebben we deze keer flink ingehaald!

Overigens maakten we weer gebruik van het uitstekende B&B " Goutte à Goutte" van Ben en Carla boven het dorp Cornimont. Prima onderkomen met een fantastische keuken! De eerste 2 volle dagen zijn we naar het gebied rond de Hohneck gegaan en kwamen er al snel achter waar een groep van zo'n 30 gemzen zich op hield. Dat wilde nog niet zeggen dat we meteen met de neuzen in de boter vielen, want zien van een grote afstand is nog niet ' fotograferen....' Maar op het eind van de middag hadden we een prachtige " close encounter"  op zowaar nog een klein beetje sneeuw kwam een schitterende gems uit de struiken waar nog wat bruine beukenblaadjes aan zaten, te voorschijn.


Schitterende Gemsbok verscheen " out of the blue..."

De volgende dag waren we eerder naar de hoge Vogezen getogen om min of meer als eerste boven te zijn en dat wierp meteen zijn vruchten af.


mooie vergezichten bij zonsopkomst...

Gems in het landschap als silhouet op de heuvelrug...

Al snel zagen we de groep gemzen op dezelfde plek als een dag eerder. Uiteindelijk waren we de enige mensen in de buurt en konden aardig in de buurt komen, wat de nodige foto's opleverde. Vervolgens zijn we een dag naar gebieden geweest die we nog niet eerder hadden bezocht. Zo'n gebied was o.a. een plek met enkele mooie watervallen: Les cascades de Tendon. Er is een grote en een kleinere variant, die allebei de moeite waard zijn om te bekijken.


La grande cascade....


La Petite cascade... zeker zo mooi!

Al met al een gebied om ook in een ander jaargetijde, zoals het voorjaar, naar terug te keren!

45 views0 comments

Comments


bottom of page