top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

WILD TAIGA (FINLAND)


Taiga atmosphere....

Eind augustus/begin september ben ik met neef Eli van Balen naar Finland gegaan met eigen vervoer. In Zweden hebben we het eiland Öland nog enkele dagen aan gedaan en vervolgens zijn we met de veerboot van Stockholm naar Turku gevaren. Van daar nog een 650 km naar Kajaani, waar we Jelle de Jong hebben opgepikt van het vliegveld. Na een tussenstop op een camping in de buurt van Kajaani zijn we naar Bear Centre (voorheen: Wild Brown Bear) gereden en hebben ons daar een week uitstekend vermaakt met het fotograferen van beren, veelvraten en mooie taiga landschappen.


Bruine beer in tegenlicht...

Er ging geen enkele fotosessie voorbij, zonder dat we beren zagen. In het begin waren dat vooral twee grote mannetjes, die de omgeving min of meer voor zich hadden opgeeist. Later in de week kwamen er steeds meer andere beren opdagen, op de laatste avond zelfs een moeder met 4 jongen! Op 5 van de 7 avonden zagen we Veelvraat, de grootste martersoort ter wereld. En regelmatig in prachtig licht!


Veelvraat in tegenlicht bij zonsopkomst...

Er zijn meerdere plekken in Finland waar je bruine beren, veelvraat en, met enig geluk wolf, kunt fotograferen. Het nadeel van de plek waar wij zijn geweest is dat wolven er maar zeer spaarzaam langskomen. Het voordeel echter is, dat het fotograferen van dieren in het landschap hier fantastisch goed mogelijk is! Daarbij krijg ik al jaren een dusdanig stevige korting op de huur van de hutten, verblijf en eten, dat de keuze dan niet al te moeilijk is.

Uiteraard kun je hier ook beeldvullende platen maken en soms zelfs meer dan dat, zoals op de volgende foto, waarbij een grote mannetjes beer op 5 meter afstand voor mijn hutje staat.

Portret van een grote mannetjes beer...

Over portretten gesproken: soms komt alles samen, prachtig avondlicht (tussen 19.30 en 20.00 uur), een uiterst zeldzaam dier (veelvraat) en mooie herfstkleuren. Daarom ben ik ook wel erg blij met de volgende opname:


Portret veelvraat in avondlicht met herfstkleuren...

Als de zon is verdwenen en het blauwe uurtje verschijnt, worden de kleuren duidelijk wat koeler. Mer hadden enorm geluk met het weer; vrijwel elke avond verdween de wind, werd het helder en koud, waardoor er nevel ontstond boven de meertjes in het bos. Als daar dan ook een dier in dit landschap verschijnt, kun je mooie sfeerfoto's maken:


Vos bij een vennetje tijdens het blauwe uurtje....

Beer in laat licht, terwijl zich mist vormt tussen de bomen...

Als de zon al een tijdje is verdwenen, neemt de hoeveelheid licht uiteraard in rap tempo af. Dat betekent hogere iso- waarden! Natuurlijk heeft dat een invloed op de foto's maar met moderne camera's (Ik gebruikte voornamelijk de Nikon D850) is dat geen al te groot probleem meer. Dikwijls zijn deze opnamen sfeervoller. Overigens heb ik mij verbaasd over de helderheid van de zoeker van de Nikon Z6 (systeemcamera). Wanneer je nauwelijks nog iets kon waarnemen, was het vaak nog mogelijk om met de Z6 te filmen!

Hier volgen nog enkele foto's van Bruine beren:
Big Boy scant de omgeving....

Later in de week kwamen er ook andere beren opdagen, zoals een berin, die vanwege haar lichte vacht " Blondie" wordt genoemd.


"Blondie" kwam uit het bos tevoorschijn...

Zoals gezegd: één van de sterkste punten van dit gebied is, dat je mooie sfeerfoto's kunt maken. Afhankelijk van waar je zit (er zijn totaal 27 hutten, de meeste verdeeld over 3 meertjes en de rest staat tussen de bomen in het bos, heb je soms fraai tegenlicht. Dat levert in combinatie met nevel af en toe leuke beelden op.


tegenlicht met mist in de vroege ochtend...

Er zijn in heel Scandinavië zo'n 750 Veelvraten. Ze behoren tot de familie van de marters, zoals boommarter, das, otter, wezel enzovoort. Echter, ze zijn wel flink uit de kluiten gewassen en heel wat mans. Voornamelijk eten ze aas maar af en toe wordt er ook gejaagd. En ze laten zich niet zomaar door grotere roofdieren als wolf of beer van hun prooi weg jagen. Tijdens deze reis vielen we meerdere malen met onze neus in de boter: veelvraten bijna iedere avond en regelmatig in prachtige licht omstandigheden. Hier volgt een impressie:


Tijdens mooi avondlicht....

in het landschap...

portret van een " wolverine".....

Het was een zeer succesvolle week en we kijken er met veel genoegen op terug.

Gebruikt materiaal: Nikon D850 en, in mindere mate D500. Tevens de Nikon Z6. Lenzen: vooral: Nikon 500 mm en Nikon 70-200 mm.

Verblijf en hutten: https://bearcentre.fi/


Laatste zonlicht op de boomtoppen....

177 views2 comments

2 comentários


Michel de Beer
Michel de Beer
07 de set. de 2021

informatief verhaal met mooie foto’s. Lijkt me een prachtige plek om een weekje te vertoeven.

Curtir

Erik Ruiterman
Erik Ruiterman
07 de set. de 2021

Geweldige foto's Herman, moet inderdaad geweldig zijn geweest!

Curtir
bottom of page