top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

VOGELFOTOGRAFIE IN HONGARIJE

Updated: Oct 2, 2020Begin juli 2020 ben ik een week in Hongarije geweest, om precies te zijn: ik heb gekampeerd bij Puszta Eldorado (www.pusztaeldorado.com ) . Drie jaar geleden was ik daar ook te gast, bij Helen en Sjors Streur, die de eigenaar zijn van dit kleinschalige vakantiepark (huisjes en een camping) in het traditionele plattelandsdorpje Tiszagyenda in NO-Hongarije. De mogelijkheden om, met name in het voorjaar, van april t/m eind juni, vogels te fotograferen is behoorlijk uniek. Het gebied rondom Puszta Eldorado barts van de vogels, met prachtige soorten als: Scharrelaar, Bijeneter, Hop, diverse soorten spechten, waaronder de Syrische Bonte Specht, Koekoek, Wielewaal, Kwartel, Woudaap, Grauwe Klauwier, Steenuil en Kleine Klapekster.

Syrische Bonte Specht op het terrein van Puszta Eldorado....

Europese Hamster is er ook te gast....

Er zijn op enige afstand rijden ( 30 tot 50 km) twee geweldige natuurgebieden: het Tisza Meer ( een soort Hongaarse Biesbosch) en het Hortobagy Nationaal Park. In de directe omgeving van Puszta Eldorado zijn er diverse fotohutten (al dan niet met spiegelglas) en in de buurt van de Hortobagy zijn er ook 2 hutten in poesta gebieden. De website www.pusztawildlife.com geeft alle informatie over de mogelijkheden voor vogelfotografie vanuit diverse hutten. Op het Tisza Meer heb ik ook deze keer (net als 3 jaar geleden) gewerkt vanuit mijn drijfhut.

Hieronder volgen wat beelden gemaakt vanuit hutten in de buurt van de camping.

Aanvliegende Bijeneter....

Portret van een Groene Specht vanuit de boshut.....

Aangezien het gebied in dezelfde tijdzone ligt als ons land maar echt een heel stuk oostelijker, betekent dat o.a. dat de zon heel vroeg op komt. Oftewel: zeer vroeg uit de veren en je ding gaan doen, midden op de dag lekker uit te rusten ( eventueel gebruik makend van het aanwezige zwembad) en in de namiddag weer op pad.

Het Tisza-tó (Tisza Meer) is een aaneenschakeling van smalle en brede waterwegen, rivieren en riviertjes, kleine en grote meren en mooie loofbossen en rietkragen...

Het is een pleisterplaats voor vele soorten reigers, o.a. Kwak, Woudaap, Purperreiger en Ralreiger. We zorgen met het eerste licht op de bestemming te zijn en varen dan met een huurbootje (stalen sloep met buitenboord motor) het gebied in. De drijfhut is al opgebouwd en ligt klaar op de voorplecht van de sloep.


één van de vele Kwakken in het Tisza Meer.....

Witwangstern met chicks.....

Gezin Witwangstern op de waterlelies....

Het geluk was me goedgezind, want er waren nog enkele Scharrelaars aanwezig met jonge vogels die op het punt stonden om uit te vliegen. Ze broeden meestal in speciaal daarvoor opgehangen nestkasten. Vanuit de zogenaamde veldhut, een mooie ruime hut in een poesta gebied met een stukje wetland recht voor de hut, kun je prachtig soorten als Scharrelaar, Steenuil en Torenvalk fotograferen. Toevallig stonden er paars bloeiende waterplanten in de bloei, die de achtergrond prachtig in kleurden. Deze hut heb ik 2 keer bezocht en bij het tweede bezoek was 1 jonge Scharrelaar al uit gevlogen en de andere stond echt op het punt om de kast te verlaten.

Scharrelaar met groene rups....

Na de prooi overdracht vliegt één van de ouders weer weg bij de nestkast....

Prooi overdracht aan het jong dat al was uitgevlogen....

Het is de bedoeling om een Fotoreis naar dit gebied te organiseren in juni 2021 voor Nature Talks ( zie: www.naturetalks.nl )

495 views0 comments

Comments


bottom of page