top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

ODERDELTA, de Amazone van Europa...


Zonsondergang in het natuurreservaat bij Czarnocin

Begin oktober heb ik een fotoreis begeleid van Nature Talks, met als bestemming NO-Duitsland en de Oderdelta. Tijdens een reis die ik begeleid, staat mijn fotograferen niet voor op; ik maak wel foto's maar gebruik deze ter plekke als voorbeeld. Het licht in de ochtend en avond was in NO-Duitsland deze keer niet speciaal. Het hoofddoel was daar om de verzamelende groepen kraanvogels in beeld te brengen. Dat is wel gelukt maar zonder mooi gekleurde luchten. In de Poolse Oderdelta verbleven we wat langer en hadden daar meer geluk. We aten en overnachtten bij Oder Delta Safaris: https://oderdeltasafaris.com

Elke ochtend waren we rond een uur of 8 in het haventje van Stepnica, om met vissersbootjes de Delta in te gaan, met als voornaamste doel: het fotograferen van zeearenden.


Fuikenvisser die net binnen komt in de haven van Stepnica


Vissers in de mist...

De vissers die de bootjes besturen, hebben zowel de vangst van de vorige dag aan boord, om zeearenden te lokken als ook een flinke hoeveelheid brood, die ze buiten boord gooien om meeuwen aan te trekken. Die reageren al snel hier op, door massaal in de buurt van de bootjes te blijven hangen en daar reageren zeearenden weer op. De meeuwen zijn een dankbaar foto onderwerp en je kunt dan ook daarmee flink gaan experimenteren.


highkey van kokmeeuwen in winterkleed...

Zilvermeeuw...

Onvolwassen zilvermeeuw, camera mee getrokken....

Welke camera en lenzen heb ik gebruikt bij het fotograferen van vliegende vogels vanuit de bootjes, zoals meeuwen, aalscholvers en zeearenden? Bij de meeuwen gebruikte ik vaak een Nikon D500 (crop camera) en een 70-200 mm met 1.4 extender. Bij de zeearenden hield ik, ondanks het zware gewicht, meestal bij mijn Nikon D850 en vaste 500 mm lens. Ik heb ook mijn, veel lichtere 200-500 mm gebruikt maar wordt elke keer verrast door het grote kwaliteitsverschil én scherpte van de vaste 500 mm f/4.0. Hier volgen enkele resultaten:


adulte zeearend begint aan zijn duik...

Hebbes....!

Met de full frame D850 ben je weliswaar langzamer dan met de D500 maar in de nabewerking kun je behoorlijk droppen en toch nog flink wat details over houden.


Let eens op de houding van de poten t.o.v. het lichaam bij deze jonge zeearend in duikvlucht....

Zeearend in het landschap van de Oderdelta, met beginnende herfstkleuren...

terug in de haven van Stepnica waren er ook wat zaken te fotograferen die met het vissen te maken hebben.


Ankers om de fuiken mee te verankeren...

Het middagprogramma was flexibel en bestond uit een bezoek aan een mooi bosgebied, waar we bij een beverdam konden fotograferen, als ook paddenstoelen.


Mooi bosbeekje met veel beversporen...

Verder zijn we enkele keren in het natuurreservaat ten noorden van het dorp Czarnocin geweest. Open landschappen met verspreid staande groepjes bomen, vaak interessant bij zonsondergangen, de aanwezigheid van veel schotse hooglanders en konikpaarden, wild als edelherten, zwijnen en vossen, oude bomen, etc.


Oderdelta Sunset...

schotse hooglanders....

We werden tevens getrakteerd op de aanwezigheid van enkele vossen. Een er van was erg tam, het leek wat dat betreft wel op de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Met dat verschil dat de vossen hier niet gevoerd worden.


Vosje in open landschap...

zéér benaderbaar....

Erg gaaf was onze volgende ontmoeting met vossen: terwijl we het landschap tijdens de zonsondergang aan het fotograferen waren, kwam er een vos in het mooie tegenlicht jagen.

Opvallend waren de vele dunne draden in het landschap, veroorzaakt door spinnenwebben.


vos ruikt een prooi....

jagende vos....

Vos tussen de spinnenwebben...

Net als in Nederland, is de grote zilverreiger in dit deel van Polen ook aan een enorme opmars bezig.


Slaapboom van grote zilverreigers...

De laatste ochtend was het zo mistig , dat we even een tijdje hebben gewacht in het haventje van Stepnica, voordat we konden uitvaren. Dat geeft dan wel meteen een aparte sfeer.


Boeien, volgepakt met aalscholvers, doemen op in de mist....

fuiken...

"Oeps, gaat u vooral voor...."

TOT VOLGEND JAAR IN DE ODERDELTA...

90 views1 comment

1 Yorum


Erik Ruiterman
Erik Ruiterman
21 Kas 2021

Goed verhaal met hele mooie platen Herman!

Beğen
bottom of page