top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Noord Finland in Februari

Updated: Mar 14, 2022


de surrealistische sneeuwbeelden in Riisitunturi NP....

Noord Finland is in de winter sneeuwzeker en , nadat we twee keer een bezoek aan het gebied moesten afzeggen vanwege de Corona pandemie, konden we dit jaar 2022, eindelijk in februari afreizen naar Kuusamo. We verbleven in Himmerki, een camping met huisjes , vlakbij Posio. (www.himmerki.com ). Dit is ons uitstekend bevallen! We hadden een twee persoons blokhut gehuurd voor 2 weken. Het is een lekker warm onderkomen, met keuken en een badkamer met sauna. Je kunt prima eten in het restaurant dat vlakbij ook op het terrein aanwezig is maar wij kozen voornamelijk voor self catering. Bij het restaurant, waar ook de receptie zich bevindt kun je gratis langlaufski's en skistokken krijgen. Verder kun je er ook sneeuwschoenen huren. Wij kochten in Posio voor een paar euro spikes die je onder je schoenen kunt doen.


De Greylog Cottage, een blokhut voor 2 personen en de auto die we hebben gehuurd....

In de directe omgeving liggen 2 nationale parken: Riisitunturi en Korouoma. Riisitunturi is legendarisch vanwege de bomen, die naar mate je dichter bij het hoogste punt komt, steeds kleiner worden en volledig door sneeuw en ijs zijn bedekt. Door het gewicht van de sneeuw gaan de bomen hangen, nemen allerlei vormen aan, waardoor ze meestal totaal niet meer op bomen lijken. We zijn er 2 keer geweest, de eerste keer was het voornamelijk bewolkt en de tweede keer zonnig met hoge bewolking.


Sneeuwbeelden in Riisitunturi...

Later op de dag breekt de lucht een beetje open....

Tijdens ons tweede bezoek was het overwegend zonnig...

Vlak voor de sunset wordt het licht steeds mooier....

Duidelijk is in deze foto's te zien: licht en lucht bepalen alles...!

Korouoma NP is een nationaal park, dat wordt gekenmerkt door een canyon met diverse bevroren watervallen. De watervallen hebben diverse kleuren en die kleuren vormen een prachtig contrast in het verder voornamelijk zwart/witte landschap. Sommige van deze watervallen worden beklommen.


Een groepje ijsklimmers is hier bezig om deze watervallen te bedwingen....

Korouoma Canyon....

En hier een ijspaleis in lichtblauwe kleuren....

De " Brown River" Falls....

Brown River Falls detail....

Ondanks de vaak strenge vorst zijn er in deze regio toch een aantal rivieren die niet bevriezen, of althans deels open blijven.Deze rivier bij het dorpje Käylä blijft grotendeels open en trekt altijd in de winter een aantal waterspreeuwen aan...

Kälänkoski en een waterspreeuw....

Dit geeft heel duidelijk de sfeer aan: een kleine vogel in een wereld van sneeuw en ijs en een kolkende rivier....


Waterspreeuw in zijn winterse habitat.....

Een derde nationaal park waar we wel steeds een behoorlijk stuk voor moesten rijden, is Oulanka. Het ligt ongeveer 40 km ten noorden van Kuusamo en het gebied loopt door tot aan de Russische grens. Het bestaat uit grote bossen en de rivier de Oulankajoki, die door het gebied slingert. Je kunt daar een lange afstandspad lopen, het Karhunkierros , oftewel het "Berenpad". De rivier loopt hier en daar door nauwe doorgangen en op die plekken zie je diverse stroomversnellingen en watervallen.


De Oulankajoki loopt hier en daar door kloven en canyons....

Een bekend punt met stroomversnellingen is bij een oude watermolen, Myllykoski.


Myllykoski

stroomversnelling bij de watermolen.....

de Oulankajoki in een winters landschap.....

Ten noorden van Oulanka NP kun je als natuurfotograaf gebruik maken van een aantal verwarmde fotohutten om vogels als steenarend, allerlei soorten spechten en zangvogels te fotograferen. Je kunt deze hutten (Oulanka Eagle Hides) huren via www.kuusamonaturephotography.fi . Overigens kun je daar ook andere fotohutten huren, om bv. auerhoen, korhoen etc. te fotograferen. Ik ben daar 2 x geweest; de eerste keer lieten de steenarenden het afweten, de tweede keer kwamen ze in de middag. Andere vogels die ik er kon fotograferen: Taigagaai, Matkop, 3 soorten spechten.


Zwarte specht (man)...

Grijskopspecht....

confrontatie tussen mannetjes Grote bonte specht en Grijskopspecht...

Taigagaai bezig met de landing....

geland....

Paartje Steenarenden....

Kenmerkend is het verschil in grootte tussen het vrouwtje (l) en mannetje (r)...

Steenarend (v) in winter wonderland....

Tijdens de 2 weken in Finland hebben we op 2 avonden iets van het noorderlicht gezien. Met het blote oog was het niet echt waarneembaar maar door met de camera 15 seconden lang te belichten , kwam er toch nog wel iets uit....


Himmerki vanaf het bevroren meer....

een zweem van aurora borealis....

156 views1 comment

1 Comment


Erik Ruiterman
Erik Ruiterman
Mar 13, 2022

Mooie vakantiebestemming Herman!

Like
bottom of page