top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Nature Talks Gambia Fotoreis

Updated: Dec 13, 2019

In oktober heb ik mijn eerste fotoreis voor Nature Talks ( www.naturetalks.nl ) begeleid: 12 dagen naar Gambia, met als hoofddoel: Het zo mooi mogelijk in beeld brengen van de kleurige vogels van West Afrika.

Grey-headed Kingfisher, gefotografeerd uit de nieuwe fotohut van Burama Keita

De reis verliep in grote lijnen als volgt: Marakissa River Camp (4 dagen), AbCa's Creek Lodge (1 dag), Tendaba Camp (1 dag), Baobolong Lodge (1 dag), Jimbana ( 3 dagen) en Sukuta Camp (1 dag). In de toekomst zal hier wel wat in gewijzigd worden: meer AbCa's Creek als accommodatie en eetgelegenheid en het skippen van Tendaba . Laatste locatie wordt wel gebruikt voor boottochten. Wellicht in de toekomst uitbreiding met enkele gebieden in Senegal, zoals Niokola NP.

We hebben tijdens deze reis op verschillende manieren gefotografeerd: al wandelend, vanuit onze luie stoel, vanuit fotohutten (waar van enkele gloednieuw en door ons als eerste gebruikt!), vanuit een kano, tijdens boottochten.

Hier volgen enkele foto's die tijdens wandelingen zijn gemaakt...

Middelste Zilverreiger. (Marakissa)

Northern Red Bishop (mannetje) bezig met nestmateriaal (Marakissa)Yellow-headed Gonolek (Jimbana)Sahelscharrelaar (Bansang)

De reis is door mij samen opgezet met Burama Keita, mijn maatje en één van de allerbeste vogelgidsen van Gambia en een uiterst plezierig mens. Kijk maar even op zijn sites:

www.birdsofgambia.net en, specifiek t.a.v. zijn fotohutten: www.photohidegambia.com


Een andere manier van vogelfotografie, die erg goed bevalt, is het fotograferen vanuit een kano. Laag standpunt én het vaak erg dicht kunnen benaderen van vogels zijn de 2 voornaamste redenen om dit te doen. De fotografen kunnen zich volledig bezig houden met het fotograferen, want het peddelen wordt voor hen gedaan.

Burama peddelt een kano met, voor in, een fotograaf. Op de voorgrond een opvliegende Westelijke Rifreiger...

Giant Kingfisher...

Sporenkievit in de ochtend, in tegenlicht....

Alléén in de regentijd te bewonderen: een baltsende Pintailed Whydah...

Op enkele plekken die we bezoeken, is het zelfs mogelijk om vanuit je luie stoel, al dan niet onder het genot van een drankje , vogels te fotograferen. Zelfs midden op de dag zijn er mogelijkheden vanwege de schaduw.

Pygmy Kingfisher

African Paradise Flycatcher (male)

Fotohutten zijn in Gambia nou niet direct een algemeen begrip, om het maar eens zachtjes uit te drukken. Toch zijn er veel lokale vogelgidsen, die de vogel minnende toerist graag een handje wil helpen bij de zoektocht naar mooie en bijzondere soorten. Overigens zit daar nog al wat kaf on der het koren...

Zoals gezegd, Burama is een uitermate goede vogelgids; met hem zie je 4 x zoveel als zonder hem. Ook heeft hij zelf 2 fotohutten gebouwd, waarvan we de nieuwste tijdens deze reis hebben ingewijd. We zijn er diverse malen geweest, ook aan het eind van de reis en het was verheugend om te zien, hoeveel mooie soorten al acte de présence gaven!

Bij een andere vriend van mij, Musa Drammeh uit Aljamdu (noordoever Gambiarivier), is ook een fotohut gebouwd, in het bos dat om zijn grote groentetuin heen ligt. ook daar hadden we succes met soorten als: Pygmy Kingfisher, Fine-spotted Woodpecker, Shikra en Paradise Flycatcher om maar eens wat te noemen.

Yellow-fronted Canary

Red-billed Firefinch, een algemene soort maar van dichtbij erg mooi!!!

Black-rumped Waxbill

Uiteraard zijn er ook overwinteraars, die in Europa broeden aanwezig, zoals deze Gekraagde Roodstaart...

Grey-headed Kingfisher

Tot slot: tijdens de fotoreizen naar Gambia maken we diverse keren boottochten, door mangrove gebieden en over de Gambia Rivier. Dat leidt vaak tot mooie fotomomenten.

De laatste foto's geven hier enkele voorbeelden van.

Bent u een vogelfotograaf en geïnteresseerd in het fotograferen van de kleurenpracht van vogels in West Afrika? Neem eens een kijkje op de website van Nature Talks: https://www.naturetalks.nl/product/fotoreis-gambia-vogelparadijs-west-afrika/

Stuifmeel op de Gambiarivier, in alle kleuren van de regenboog. Langs de oever: het gigantisch grote nest van een Hamerkop...


Palmgier...

Kleine Pelikaan in laatste zonlicht....

Red Collobus Monkey

229 views0 comments

Comments


bottom of page