top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

NATIONAAL PARK SCHIERMONNIKOOG: WATER, WIND, ZAND, KLEUR EN STRUCTUREN

Updated: Apr 2, 2019


Het wad in de ochtend...

Eind maart enkele dagen naar het prachtige eiland Schiermonnikoog gegaan, samen met Johan van de Watering (www.johanvandewatering.nl ) om te gaan fotograferen. Mijn doel was voornamelijk om landschappen en structuren in beeld te gaan brengen. Ons verblijf was uitstekend: Huisje " Hoogtij". van Henk en Corry Kussendrager.

Johan van de Watering in actie

We hadden zeer wisselend weer, overwegend droog, met redelijk wat zonneschijn. Ook een dag met harde wind. Dat bleek uiteindelijk onze beste fotodag te gaan worden....

Structuren....
Vormen in Zwart/Wit...

Het verassende van Schiermonnikoog vind ik de stranden, die altijd veranderen, heel divers zijn met duinvorming, kwelders en zand, soms aangevuld met water.

Pasteltinten na zonsondergang...

Sunset met stuivend zand.....Lee ND filter en Little Stopper....

Alle foto's zijn gemaakt met een Nikon D850 en met de volgende lenzen: Nikkor AF-S 16-35 mm VR en Nikkor AF-S 70-200 mm VR. Bij de landschappen gebruikte ik meestal ND filters van Lee en soms de Little Stopper van hetzelfde merk.

In actie op het strand (foto: Johan van de Watering)

Met name op de dag met harde wind (pal noord) was het uitkijken geblazen voor onze apparatuur; het hagelwitte zand drong overal in door. Vooral in het duingebied gaf dat een schitterend decor voor allerlei planten ( o.a. helmgrassen en Duindoorn), waarvan de kleuren heel mooi contrasteerden t.o.v. het witte zand, dat soms deed denken aan een sneeuwlandschap....!


mooie zachte kleuren tegen een sneeuwwitte achtergrond....

jonge Duindoorn....

lijnen van helmgras....

kleuren in de duinvallei...


Schier in Z/W....


Schiermonnikoog, een eiland om trots op te zijn....

Uiteindelijk zijn de meeste foto's gemaakt in een vrij klein gebied. Al rond fietsend en wandelend op dit eiland merk je de dynamiek, die vooral ontstaat wanneer je de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan.

122 views0 comments

Bình luận


bottom of page