top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE IN HET NOORDEN VAN SPANJE....

Updated: May 18



Najaar in de Picos de Europa

De afgelopen maanden ben ik twee keer in Spanje geweest, o.a. om vogels te fotograferen maar ook landschappen. In deze blog laat ik wat foto's zien die ik heb gemaakt in de Picos de Europa in december en afgelopen maart ben ik in Bardenas Reales geweest, een semi-woestijn in Navarra.


Hetzelfde gebied in de Picos, ander standpunt...

Kolkende bergstroom...

In de bovenste drie foto's heb ik gekozen voor een staande plaat. In de derde foto lijkt mij dat duidelijk: de richting van de bergstroom loopt tevens verticaal. bij de eerste 2 foto's staat het hutje met het rode dak als een soort "landmark" op de foto. De lagen in het berglandschap beter uit te laten komen, heb ik in dit geval ook gekozen voor een staand beeld.


Neerstortend water...

De hellingbossen bestaan af en toe uit enorme bemoste bomen..

Watervallen, groot en klein...

Spanje is natuurlijk in Europa het gierenland bij uitstek. Ook in de Picos de Europa zijn ze nooit ver weg. Tegenwoordig kun je hier ook de Lammerdier spotten maar meestal gaat het om vale gieren, zoals hier gefotografeerd in het ochtendlicht.


Vale gier in het ochtendlicht....

Langs zeilende vale gier....

Het leuke van Noordwest Spanje is, dat er op geringen afstand van elkaar verschillende gebieden liggen met schitterende uiteen lopende landschappen. Binnen een uurtje ben je vanaf de Picos de Europa aan de kust van de Golf van Biskaje, in dit geval in Asturië. In een blog van een aantal jaren geleden ben ik toen ingegaan op de mooie rotskusten die er her en der te vinden zijn. Hier een korte impressie van 3 verschillende kustgebieden, twee in Asturië en 1 in Cantabrië.


Playa de la Silencio....

De rotsformaties langs deze baai zijn van een uitzonderlijke schoonheid.


Bijzondere rotsformaties....

Bizarre vormen en kleuren...

Castro de Cabo Blanco

Playa de la Arnia in Cantabrie

Het strand bij Playa de la Arnia...

Tot slot, een erg interessant gebied in Navarra (Noord Spanje), de semi-woestijn Bardenas Reales. Het is een gebied, dat prima met de auto te bezoeken valt. Er is een bezoekerscentrum, waar je gratis kaarten en goede informatie kunt krijgen. De heuvels en rotsformaties bestaan voornamelijk uit zandsteen. Dit is een zacht gesteente, dat erg onder invloed staat van wind en regen. De vele spectaculair gevormde pieken en heuvels geven de impressie alsof je in je eigen Western movie rond toert.


Als in een Western film....

De dag dat ik er was, had ik perfect licht voor landschapsfotografie. Zwaar bewolkte luchten, waar af en toe een laag schijnend zonnetje doorheen prikte. Het bovenstaande beeld heb ik ook in Z/W en verticaal omgezet:


In B&W.....

Het is deels millitair terrein en er loopt een soort rondweg die voor iedereen toegankelijk is. Totale rondje bestaat dan uit zo'n 32 km. Af en toe kwam de zon tevoorschijn, die dan delen van het landschap fel uit lichtte.


Delen van het landschap werden soms prachtig uitgelicht....

" I am a lonesome cowboy and a long way from home...."

"Sunny side up...."

Bardenas Reales landscape....

In tegenstelling tot de 3 foto's hierboven is deze plaat gemaakt met een groothoeklens( Nikkor 14-24 mm), wat trouwens ook geldt voor de eerste 2 foto's van dit gebied. De andere foto's zijn gemaakt met de Nikkor 120-300 mm f/2.8, om details in het landschap naar voren te halen. De laatste 4 foto's zijn weer met mijn groothoeklens gemaakt. Hierbij gebruikte ik ook een grijs verloop filter om de donkere lucht nog wat meer boost te geven.


Landschap met veel zoutafzetting....

Zoals je kunt zien is het een zeer divers gebied, met geweldig veel kleuren en vormen.


Hier een gebied met heuvels en kloven, waar tamelijk veel struiken in groeien....

Voor mensen die " Game of Thrones" hebben gezien, de serie is hier opgenomen. Met name vroeger was het een gebied dat o.a. werd gebruikt door schaapherders uit de Pyreneën, die in het najaar met hun kudde vanuit de noordelijker gelegen bergen naar het lager gelegen Bardenas Reales verkasten.

De meest iconische zandstenen rotspunt is de zgn. Cabezo de Castil de tierra. Hier eindigde mijn tocht aan het begin van de avond. De erosie gaat hier zo snel, dat wetenschappers denken dat de cabezo er over 50 jaar niet meer staat...


Cabezo de Castil de la Tierra....

Mocht je plannen hebben om dit gebied te bezoeken, dan zou ik kiezen voor een doordeweekse dag; in de weekenden wil het hier aardig druk worden...

Check ook de weerberichten even van te voren. Een wolkeloze lucht boven dit fascinerende landschap haalt veel van de sfeer en mystiek van dit gebied onder uit.


De Cabezo in het avond zonnetje....

27 views0 comments

Σχόλια


bottom of page