top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

KEOLADEO NATIONAL PARK, INDIA

Van 27 februari t/m 16 maart ben ik voor Nature Talks Foundation in India geweest, als reisbegeleider. India is één van de kleurrijkste en meest fotogenieke landen, die ik ken. Niet alleen geldt dat voor de enorme diversiteit aan landschappen en wildlife maar ook voor de cultuur. In mijn fotoverslag van deze reis , plaats ik enkele afzonderlijke blogs. Ik begin met wat hoogtepunten van Keoladeo NP, bij Bharatpur (ongeveer 200 km ten zuiden van Delhi).

Ochtendsfeer in Keoladeo NP met India's nationale vogel: de Pauw....

Oorspronkelijk is Keoladeo een "man-made" wetland, gemaakt in de tijd dat India een onderdeel was van het voormalige Brits Indië. In de winter komen er duizenden eenden die ten noorden van de Himalaya broeden overwinteren in het gebied. Tijdens de Britse Raj werd er voornamelijk gejaagd op watervogels door de Maharadja van Bharatpur, af en toe in gezelschap van Britse kolonialen. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd dit unieke gebied als snel tot Nationaal Park verklaard.

hoofdpad in het NP

Het leuke van dit natuurgebied is mede, dat je er lekker zelf kunt wandelen, fietsen of een riksja huren. Voor het fotograferen van de vele soorten reigers, ooievaars, eenden en andere vogels heb je veelal geen hut nodig. Er loopt een geasfalteerd weggetje 6 km het park in en , op sommige plekken heb je enkele zijpaden. Vanaf de hoofdingang, kom je eerst in het wat drogere deel van het gebied. Daar heb ik o.a. de foto's gemaakt van de Pauwen, die je in dit blog kunt zien.

Pauw in zijn slaapboom....

Ook zijn er in het gebied diverse soorten uilen te vinden, van de grote Dusky Eagle Owl (soort Oehoe). tot de kleine Spotted Owlet (Bhramaanse Steenuil).

Spotted Owlet, familie van onze Steenuil....

Wanneer de waterstand het toe laat , is het ook mogelijk om boottochtjes te maken. Een unieke manier om dieper het natuurgebied in te duiken, en een mooie gelegenheid om weer wat andere foto's te maken.

Painted Stork in tegenlicht, gemaakt vanuit een bootje...

Behalve een vogelparadijs , overigens is het NP een UNESCO Werelderfgoed gebied , zijn er ook andere dieren te vinden, zoals Axis herten, Nylgau antilopen, Wilde Zwijnen en nog veel meer....

Vrouwtje Nylgau rent vanuit het water weer het droge op....

Met name, tijdens zo'n boottocht, kun je soms de mazzel hebben dat er zomaar een groep antilopen door het water rent.

Nylgau antilopen in gezelschap van Zwarte Drongo's....

Landschap, gezien vanuit de boot....

Smyrna IJsvogel.....

Golden Jackal (Goudjakhals) drinkt uit één van de riviertjes...

Maar ook vanaf het hoofdpad, kun je helemaal los gaan met je camera...! Na de eerste kilometer wordt het landschap aan weerszijden van het weggetje steeds natter. Overal zie je allerlei soorten reigers, ooievaars en watervogels.

Kleine Zilverreiger

Koppeltje Indische Ganzen....

Grote, Kleine en Middelste Zilverreigers...!

Slangenhalsvogel...

Ik eindig dit verhaal met een high key zwart/wit foto, die ik na zonsondergang heb gemaakt van een Slangenhalsvogel, waardoor de prachtige rugveren nog mooier naar voren komen.

99 views0 comments

Comments


bottom of page