top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Kaziranga, India's Big Five Park

Updated: Apr 14

Het tweede deel van de fotoreis in India (Januari 2024), vertrokken we naar het noordoosten van het land, waar, buiten de grote driehoek waar India een beetje op lijkt geografisch gezien, nog 7 deelstaten liggen: de zogenaamde "Seven Sisters".

Hiervan is Assam waarschijnlijk de meest bekende, met een aantal prachtige waardevolle natuurgebieden, zoals Manas en Kaziranga.


Kaziranga Sunrise, met een zeldzame en bedreigde Indische neushoorn....

Op de kaart van India hieronder is te zien in welk deel van het land het Kaziranga NP ligt.


De snelste manier om er te komen is een vlucht vanaf Delhi naar Guwahati in het westen van de deelstaat Assam en vervolgens een autorit van zo'n uur of 4 naar Kaziranga.

Het park, een Werelderfgoed gebied vanwege alle diersoorten die er voorkomen met een bedreigde status, is zeer de moeite waard om te bezoeken. Dieren als: Aziatische olifant, Indische neushoorn, Aziatische buffel, Barasinga hert, Tijger, Hoelok gibbon en nog veel meer, zijn daar te vinden. En dan komen daar nog talloze prachtige vogelsoorten bij!

Het nationale park wordt aan de noordkant begrensd door de machtige Brahmaputra rivier en aan de zuidkant door de heuvels van Assam. Het gebied zelf is vrij vlak, omdat het voornamelijk in de uiterwaarden van de rivier ligt. De eerste dieren die opvallen zijn de algemeen voorkomende Indische neushoorns. Er zijn er nog zo'n 4000 van over in het wild en 2/3 deel van de wereldpopulatie kun je vinden in Kaziranga. Ze zijn verzot op water, voeden zich o.a. met waterplanten die in de meren te vinden zijn. Dat kan regelmatig mooie foto's opleveren.


Een waterplanten etende Indische neushoorn, geflankeerd door een Bronze-winged jacana, die ook op voedsel uit is....

Bronze-winged jacana....


In de ochtendmist komt een River tern tevoorschijn.....

dol op water....

Terwijl de Indische neushoorn de status " kwetsbaar(vulnerable)" heeft, wordt de Indische olifant zelfs geclassificeerd als "bedreigd (endangered)"!

3/4 van de in het wild levende Aziatische olifanten komen voor in India. Ondanks dat het enorme dieren zijn, gaan ze in Kaziranga soms grotendeels in het "olifantsgras".


Olifantsgras van enkele meters hoog...

In Kaziranga is ook sprake van een groeiende populatie Bengaalse tijgers. Om ze te zien te krijgen is best lastig, ook weer vanwege de hoge grasvelden....

Indische olifant in een meertje...

" up close...."

Ook worden er olifanten door mensen gebruikt, als werkolifant bij zware werkzaamheden in de bossen of als transport voor parkwachters.


Parkwachters op hun olifanten...

Het gebied is een eldorado voor veel vogelsoorten. Een aantal van deze soorten komt voornamelijk in dit deel van India voor. Hier een kleine compilatie:


Great Indian hornbill, een bakbeest van meer dan een meter hoog...

Indische slangenhalsvogel....

Indische slangenarend...

Black-necked stork....


Tegenwoordig overal op de wereld te vinden maar hier horen ze oorspronkelijk thuis: Halsbandparkieten...

Terug naar de zoogdieren: één van de zogenaamde "Big Five" is de Aziatische wilde buffel, waarvan er ook maar zo'n 4000 nog voorkomen in het wild en dus ook de status heeft van bedreigde diersoort.


Wilde buffel tussen de bloemen....

Zoals wel duidelijk is geworden: dit Nationale Park is een zeer bijzonder gebied vol met bedreigde diersoorten. Hieronder vallen ook 2 soorten : het Barasingahert (o.a. genoemd in mijn blog over Kanha Nationaal Park) en het Hog deer ( oftewel het Zwijnshert).


Hinde van het Zwijnshert...

Een ander bijzonder zoogdier wat zich voornamelijk ophoudt in de oude oerwoudbomen aan de rand van het gebied, is de enige mensaap van India: de Hoelok gibbon. Hun aanwezigheid wordt vooral het eerst opgemerkt door het fantastische verdragende geluid wat ze maken...!


Zwaaiend van tak tot tak, een man Hoelok gibbon.

Zoals , de noordgrens van het park wordt gevormd door de Brahmaputra rivier met zijn vele zandbanken. Met veel geluk kun je hier de Gangesdolfijn (een zoetwaterdolfijn) tegenkomen.


De Brahmaputra met zijn vele zandbanken...

Indische ganzen in de vlucht bij zonsondergang...

Ik heb dit gebied verschillende keren bezocht en krijg er nooit genoeg van. Vanwege het voorkomen van zoveel bijzondere dieren, het mooie landschap en het vaak mystieke licht in de ochtend en avond is het een paradijs voor natuurfotografen! Voor mensen die zijn geïnteresseerd in dit gebied of, in het algemeen, in wat India zoal te bieden heeft op het gebied van natuur: Ik geef fotopresentaties/ lezingen over o.a. Natuur en Cultuur van India: zie mijn website www.natuurfotovanderhart.nl/presentaties, getiteld " Incredible India"


47 views0 comments

Commentaires


bottom of page