top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

INDIA : "You love it or you hate it....." ?

Updated: Mar 13




In januari 2024 een prachtige reis in India gemaakt (begeleiding van een Nature Talksreis met een groepje fotografen.} Het duurde totaal ruim 2 weken, waarvan de eerste week werd doorgebracht in 2 mooie junglegebieden in Madhya Pradesh: Kanha en Bandhavgarh National Parks. In mijn vervolgblog zal ik een beschrijving met de nodige foto's geven van ons bezoek aan het fantastisch mooie Kaziranga National Park in Assam (NO India).


Tijger in Kanha NP

Dit was zo'n beetje mijn tiende reis in India in de afgelopen 15 jaar. Ik heb altijd al een soort fascinatie gehad voor dit land: de mystiek, het vaak onbegrijpelijke van wat je ziet, de veelheid aan kleuren en de enorm diverse natuur. Wat mij een lange tijd weerhield om dit land te bezoeken waren de verhalen van " horen zeggen", zoals: het is er vies en je komt er ziek vandaan. Totdat iemand mij vertelde dat deze uitspraken weliswaar tot de mogelijkheden behoren maar zeer zeker geen absolute feiten zijn. In tegendeel zelfs! Het blijkt dat India meer een (sub) continent is en waarschijnlijk diverser dan bijvoorbeeld Europa. Verder is het het meest contrastrijke land wat ik ooit heb bezocht. Ja, het is er op een aantal plekken smerig en hectisch en de verkeersmores is ietwat anders dan bij ons maar er zijn nog veel meer plekken die mooi zijn en niet vies met aardige mensen en een schitterende natuur en schone restaurants en goede lodges en hotels met heerlijk eten waar je niet ziek van wordt!


Nature Heritage Resort, Bandhavgarh....



Infinity Resort, Kaziranga...

Hierboven enkele foto's van accommodaties waar we geweest zijn in januari 2024: Uitstekende kamers en heerlijk eten! De indianenverhalen over India die hier in Nederland nogal eens rond gaan, worden met name gebezigd door mensen die er nooit zijn geweest. Het doet me een beetje denken aan de Amerikanen die in de jaren '90 niet naar Europa durfden te reizen, omdat daar oorlog was...! Bedoeld werd dan de oorlogen in voormalig Joegoslavië...

Hou me ten goede: Van mij hoeft niemand naar India te gaan maar verkoop er geen onzin over als absolute waarheid. Voor (natuur-) fotografen is het een fantastisch land, met name in bepaalde jaargetijden (zoals bv. in december en januari) is er in het midden/ noorden van het land dikwijls de hele dag mooi licht. De dierenwereld is uitermate divers, hou je van cultuur dan liggen de mogelijkheden voor het opscheppen en je kunt er uitstekende lodges en hotels vinden met heerlijk eten.

In dit blog komen met name de beroemde nationale parken Kanha en Bandhavgarh aan bod.

Deze parken kunnen zo als setting dienen voor het beroemde "Jungle Book" van de schrijver Rudyard Kipling. Beide parken liggen niet al te ver bij elkaar vandaan en kunnen dan ook prima in één reis gecombineerd worden. De vegetatie bestaat voornamelijk uit Salbossen, afgewisseld met open velden. In Bandhavgarh is er meer sprake van hoogte verschillen. Beide natuurgebieden hebben een uitgebreide fauna, zowel voor wat betreft vogels als zoogdieren. Het kroonjuweel is toch wel de tijger. Tijdens ons bezoek hebben we totaal iets van 9 à 10 tijgers gezien en enkele mooi kunnen fotograferen.

De reden om in het begin van de maand januari te gaan, is omdat er dan dikwijls mist hangt in de vroege ochtend, wanneer daar de zon doorheen gaat breken wordt je getrakteerd op schitterende zonneharpen, die veel bijdragen aan de mystieke sfeer.


Een "Gipsy" (open safari jeep) tijdens de ochtendsfeer met zonneharpen....

In de vroege ochtend is het nog fris maar met mooie lichtomstandigheden...

Dat betekent ook dat het, met name vroeg in de ochtend nog best flink koud kan zijn. Nog in het donker rijden we van de lodge naar de ingang van het National Park. Tijgers zijn natuurlijk vreselijk mooie en indrukwekkende katten en eigenlijk iedereen die deze natuurgebieden bezoekt wil ze graag te zien krijgen. Chauffeurs van de jeeps en de lokale gidsen weten dat uiteraard ook en krijgen dan meestal ook een extra fooi wanneer een tijger is gespot. Dat ontaardt nogal eens in "crossen door de bossen". Dat kun je een beetje intomen door duidelijk te maken dat het je ook (vooral) om het maken van mooie foto's gaat en dat er veel meer valt te fotograferen dan een tijger. Meestal, wanneer je al een goede sighting van een tijger hebt gehad, met eventueel mooie foto's, wordt het iets eenvoudiger om op een meer relaxte manier de gamedrive te doen, met meer oog voor allerlei natuurschoon.


Ook een Grijze Langoer in tegenlicht is zeer de moeite waard om te fotograferen!

Ochtendstemming bij een poeltje....


Het bedreigde Barasinga hert (v) in Kanha NP....

Bandhavgarh NP vond ik minder hectisch dan Kanha. Het verschil was al goed te zien bij de ingangen. Net als Kanha (en enkele andere populaire NP's in India) is Bandhavgarh in sectoren ingedeeld. Onze eerste gamedrive was een middag drive. Tijdens deze rit hadden we mooie acties van Sambarherten in het water.


Sambar hindes achtervolgen elkaar in een waterpoel....

De reden om in deze tijd van het jaar Kanha en Bandhavgarh te bezoeken was vooral het feit dat je een groot deel van de dag mooi licht hebt. Het begint al s' ochtends dikwijls met nevel.


Dwergooruil in z/w....


Sunrise in Bandhavgarh....

Als het een beetje mee zit, probeert de zon door de mist heen te breken, dat resulteert soms in mooie zonneharpen. Als daar dan een dier door heen loopt.....


Chital (Axishert) in de spotlights.....

Kudde Chitals in tegenlicht...

Nature's art....

Wilde Aziatische Olifant in Bandhavgarh.....

Nieuw voor mij was dat er een kudde wilde Aziatische olifanten (ongeveer 80 dieren) in het park aanwezig zijn, sinds een jaar of 4. De groep is aan komen lopen, trekt soms wel weer wat verder maar keert tot nog toe steeds terug naar het natuurgebied.


Grijze langoer moeder met jong....

Hanuman Sunset....

Tot slot nog een serie foto's van tijgers (m/v) die ik in Bandhavgarh heb gefotografeerd.


Man tijger komt tevoorschijn uit de struiken....

Tijger bij waterpoel....


Tijger (m) bij bamboebos....

Tijgerin steekt een pad over...

Het gaat gelukkig de laatste jaren goed met de populatie Bengaalse tijgers in India. De aantallen nemen zelfs zo toe, dat er regelmatig dieren worden gevangen en verplaatst naar natuurgebieden waar ze vroeger voorkwamen. Het aantal mogelijkheden om tijgers te zien in India neemt wat dat betreft flink toe.

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page