top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

High en Low key Vogelfotografie in Gambia

Gambia is natuurlijk bij uitstek een land waar je fantastisch allerlei soorten vogels kunt fotograferen. Het is een klein land, ongeveer 1/3 van Nederland, maar er komen bijna 600 soorten voor, die dikwijls veel minder schuw zijn, dan wat men gewend is in Europa. Zelf kom ik al zo'n 20 jaar in Gambia (en Senegal) en heb al diverse soorten gefotografeerd. In het begin wil je altijd iedere soort vast leggen, waarbij je de lat steeds hoger probeert te leggen( bv. door vliegbeelden te fotograferen, apart licht, acties e.d.). De laatste paar jaar ben ik meer bezig gegaan met high key en low key fotografie, waarbij de nadruk meer wordt gelegd op óf de lichtere tinten op een foto, dan wel de donkere. Tot slot vind ik het regelmatig meer aantrekkelijk om een foto in zwart/wit om te zetten, dan hem in kleur te laten. Op deze wijze bezig zijn met vogelfotografie geeft mij veel meer voldoening dan sec mooie registratieplaten te maken.


Roodkeelbijeneters

Bovenstaande foto heeft op zich nog niets met high of low key te maken en is in wezen een soort registratieve foto maar tilt hem m.i. daar boven uit door de bijeneter die net probeert te landen. Wat meer high key is de volgende plaat: zelfde soort, tegen de lucht aan gefotografeerd, 2,7 stop overbelicht, 1/640 sec, f/6.3, ISO 400


In hetzelfde gebied, een zandafgraving in de buurt van Was, zijn de volgende high keys gemaakt:


Langstaartglansspreeuwen

Geelsnavelklauwieren

Langstaartglansspreeuwen

" the shadow...."

Zwart/wit omzetting gebruik ik in een aantal gevallen: midden op de dag, hard licht, dan kan z/w nogal eens acceptable beelden weergeven; als er veel lijnen in het spel zijn (meer grafisch beeld); als het object in een wat rommelige situatie zit (takken e.d.). Voorbeeld van het laatste:


Afrikaanse Dwergooruil

Dikwijls zie ik tijdens het fotograferen dat een opname geschikt zou kunnen zijn om in z/w omgezet te kunnen worden. Meestal zet ik de picture controle modus dan op monochroom om te zien dat de z/w omzetting inderdaad de moeite waard is.

High key én z/w: Bonte ijsvogel

Slaapboom Zwaluwstaartwouwen( Forest de Koushmar, Senegal)


Boom vol Slangenhalsvogels

Kolonie aalscholvers...


z/w en minimalistisch: 2 bonte ijsvogels....

Nog 2 voorbeelden van high key fotografie en dan weer in kleur:


Reuzenijsvogel in een Silk Cottontree....

Slaapplek van Zwaluwstaartwouwen

Wat minder voor de hand liggend, althans in Gambia, waar je dikwijls heel veel licht hebt, is om te proberen low key foto's te maken. Het komt dikwijls neer op opnames tijdens het eind van de middag, waarbij het onderwerp (vogel bv.) in het laatste streepje zonlicht zit. Vervolgens ga ik dan onderbelichten, waardoor de achtergrond nog donkerder wordt en doe dit tot ik vind dat het hoofdonderwerp er nog acceptabel uitziet. Door de donkere achtergrond komt het onderwerp nog dominanter in beeld.


Palmgier op palmblad...

portret Rode Collobusaap....

Zilverreiger...

Grote zilverreiger in mangrovebos....

Kleine pelikanen in laatste licht....

Toch nog even afsluiten met een soort sunset foto:


Groene bijeneters in de avond...

170 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page