top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

DE LUIPAARDEN VAN BERA (INDIA)

Updated: Mar 11, 2021


Luipaard in de avond op de rotsen bij Bera....

Het volgende gebied, dat we bezochten was de omgeving van het dorp Bera in Zuidwest Rajasthan. Het wordt gekenmerkt door kleine dorpjes, omring door akkers en droge bossen, waar in het landschap verschillende granieten rotsformaties boven uit steken. De stenen kopjes zijn een toevluchtsoord voor een flink aantal Luipaarden, die er overdag hun toevluchtsoord zoeken en in de holen en grotten hun jongen veilig groot kunnen brengen.

Varawal Leopard Camp

We overnachtten in het kleinschalige Varawal Leopard Camp, tussen de dorpen Bera en Varawal in gelegen. Het tentenkamp bestaat uit 4 safari tenten met 2 persoonsbedden, toilet, douche, diverse ventilatoren en voldoende mogelijkheden om je batterijen op te laden. Het kampement hoort bij een grote boerderij , die eigendom is van Puspendra Singh. Het eten is afkomstig van wat de boerderij oplevert, is daarbij ook nog eens biologisch en wordt heerlijk klaargemaakt! Iedere ochtend vertrek je rond een uur of 06.00 uur in één van de Gypsy Kings, de open jeeps, op zoek naar Luipaarden en al het andere wat de natuur daar voor ons in petto heeft.

s'Ochtends in het donker, na de gebruikelijke Massala Thee, gaan we op pad...

De chauffeurs van de Gypsies zijn echte multi-taskers: ze kunnen met 1 hand de jeep een steile rotsformatie op sturen, bellen met de andere hand of er ergens nog wat is gezien en letten ondertussen op het landschap of er wellicht een Luipaard valt te spotten.

Luipaardman op de rots...

De Luipaarden en de lokale bevolking leven in volstrekte harmonie samen, de mensen beneden op hun akkers en in de dorpen en de Luipaarden op de hoger gelegen kopjes. De dieren gaan s'avonds en gedurende de nacht op pad en nummer 1 op hun menu staan straathonden, voorts kleiner spul wat ze kunnen verschalken en af en toe een schaap of geit. De bevolking wordt voor de schade gecompenseerd en is trots op hun Luipaarden. Ze zien ze als beschermer van de vele tempels, die ook regelmatig op de rotsformaties zijn gebouwd.

Tempel, gebouwd op een rotsformatie...

Heel kenmerkend voor deze streek zijn de Ribari herders, die met hun kudden schapen of geiten overdag door de velden lopen. Ze gaan gekleed in witte kledij en dragen prachtige rode tulbanden.

Schaapsherder met zijn kudde

Herder in het ochtendlicht...

Deze mannen vormen samen een soort herders kaste en staan in hoog aanzien bij de lokale bevolking. Tijdens het Holi Feest bezochten we een bijeenkomst van deze herders.

Bijeenkomst van herders in Bera....

In de buurt ligt het grote stuwmeer Jawai Lake. Landschappelijk fraai en interessant voor allerlei soorten watervogels, waaronder Flamingo's, soorten Ooievaars en Pelikanen.

Jawai Lake in de avond....

Bakkeleiende Halsbandparkieten...

Dit Luipaard heeft vrijwel dezelfde kleur als het droge gras....

In de afgelopen 150 jaar is er geen conflict geweest tussen mensen en Luipaarden, wat tamelijk uniek te noemen is. Geen jacht of stroperijen. Mede daardoor voelen de Luipaarden zich kennelijk erg thuis in deze streek en het is dan ook de beste plek in India om deze mooie katten te zien. We hadden bij alle game drives zo'n 60-70% kans om Luipaarden te zien. Dat betekende aan de ene kant meestal dat je ze goed kon zien (geen takken of dergelijke ervoor) maar dat de afstand over het algemeen tamelijk groot was. Maar dat was niet altijd het geval en ik vind " een Luipaard in een mooi landschap" minstens zo fraai als een beeldvullende plaat ...

Leopard and the Robin....

De foto hierboven is gemaakt aan het begin van de avond van dit vrouwtje Luipaard, dat Lakhsmi wordt genoemd. De vogel op de rots is het vrouwtje van de Indian Robin.

Andere vogels die er tijdens de game drives kunnen worden gezien, zijn: Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, Indische Kievit en uilen, zoals de Oehoe.

Oehoe

Bij één van de game drives kwamen we bij een tempel, die werd bevolkt door Grijze Langoeren, Op een gegeven moment kwamen er een horde straathonden aan, die achter deze apen aan gingen. De meesten zochten een goed heenkomen op de rotsen maar één aap, kon ternauwernood aan de honden ontsnappen, en hing aan het raam van de tempel (zie foto onder)

Hanging in there....

Bij een andere tempel liep een herder met zijn kudde geiten. Met een lange stok, waar een soort sikkelvormig mes aan vast was gemaakt, snoeide hij wat takken uit een acacia, als voer voor zijn vee.(zie foto onder)


Herder snoeit wat takken als voedsel voor zijn vee

Sunset over Jawai Lake...

Een uitermate boeiend gebied, met name door de combinatie van kleinschalige landschappen en dorpjes met lokale cultuur en de schitterende natuur.


Luipaard en Pauwen...

Een merkwaardige foto. Wat hier te zien valt is het volgende: In de avond zagen we een Luipaard op een rotsformatie liggen luieren, Op een gegeven moment kwam er een groep Pauwen aan die het Luipaard echt aan het uitdagen waren! Verstoord richtte de kat zijn kop omhoog, juist op het moment dat één van de Pauwen vlakbij omhoog vloog.....

98 views0 comments

Comments


bottom of page