Na een lange rit door Roemenië (Wat is Transsylvanië mooi...!) met 1 stop om te overnachten en nog een langere rit, met 3 uur file rond Boekarest, kwamen we in de vroege avond tamelijk gaar aan in Ruse (stad aan de Donau, aan de Bulgaarse kant). Het plan om te gaan kamperen 100 km verder op, werd snel veranderd in het z.s.m. van een guesthouse.
We vonden er één in het dorp Ivanovo (klemtoon op de ' a ' ), aan de rand van het mooie Rusenski Lom NP. Een prima guesthouse, genaamd "Monastery Guesthouse", gerund door twee heel aardige mensen, met een zoon die het beste Engels sprak van de familie. Lekker gegeten en prima overnachting.
Ik had 4 verschillende accommodaties gereserveerd in Bulgarije; de eerste was een oud huisje, geschikt voor 4 personen in Ognyanovo (een klein dorp met nog maar 5 (!) inwoners. We hadden hier eerder gebivakkeerd, 9 jaar geleden en dat was ons uitstekend bevallen. Je huurt het van Sergey Panyatov, www.naturetravel.eu
Vanaf Rusenski Lom is dat een kleine 200 km rijden naar het noordoosten; we hadden om een uur of 17.00 af gesproken en dus aardig wat tijd om eerst nog wat door Rusenski Lom te crossen. Behalve natuurschoon is hier ook van alles te zien op gebied van cultuurhistorie. We bezochten o.a. de ruïnes van de Middeleeuwse stad en fort van Cherven. Het ligt op een heuvel, net boven het gelijknamige plaatsje.
Het is een interessante plek om te bezoeken, mede ook gezien de goede info en de grootte van het geheel. Verder ligt het in een prachtig gebied, langs een kloof met veel bloemen, insecten en vogels (overal Bijeneters, Hoppen, Nachtegalen, Wielewalen en Koekoeken plus, vanwege de hoogte, ook nog Alpengierzwaluwen.). Op de muren van de fortificaties en tempels zaten regelmatig Muurhagedissen.
Aangekomen in Ognyanovo werden we opgevangen en rondgeleid door een vriend van Sergey en ook werkzaam bij de Bulgaarse Vogelbescherming. Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat er ook in Bulgarije het één en ander aan het veranderen is, met name t.a.v. de boerenlandvogels onder invloed van EU landbouwsubsidies. Door deze subsidies worden er veel meer pesticiden gebruikt en wordt er ook nogal eens misbruik gemaakt van de subsidies. T.o.v. 9 jaar geleden zagen wij, reizend door het land, meer intensief landgebruik en tevens grootschaliger op een aantal plaatsen. Onze gids vertelde, dat men in Bulgarije wel had verwacht dat bepaalde vogelsoorten van het boerenland, zoals bv. de Kwartel, wel wat achteruit zouden gaan maar, gezien het enorme aantal dat in Bulgarije van deze soort voor kwam, zou het wel niet zo'n vaart lopen. Tot ieders schrik bleek het wél zo'n vaart te lopen....., de aantallen kelderden zienderogen. Oftewel: de fouten die wij al jaren maken in ons landbouwbeleid waardoor de biodiversiteit in elkaar stort, zijn ze in andere landen waar nog veel insecten, reptielen, vogels etc. voorkomen op het platteland, ook aan het maken.
Gelukkig zijn we nog veel moois tegen gekomen en is Bulgarije, wat ons betreft, nog steeds een aanrader voor iedereen die van (min of meer) ongerepte natuur houdt! In de omgeving van Ognyanovo was het naar hartelust genieten van een overvloed aan Bijeneters, Wielewalen, Koekoeken, Nachtegalen en nog veel meer. Bij ons huisje waren 2 hutten: een weinig gebruikte tuinhut met vijver (werd niet zo goed onderhouden en lijkt met name in de winterperiode interessant) en een fotohut in een toren van 7 meter hoog, met uitzicht op de toppen van de populieren rondom.
De hut biedt de beste mogelijkheden s'ochtends vroeg, bij het eerste licht. Maar, het is een kwestie van geluk en geduld. Je ziet er o.a. soorten als Koekoek, Zomertortel en Wielewaal maar om ze goed te kunnen fotograferen moeten ze wel even voor je in de boomtoppen gaan poseren. In de buurt van ons huisje, op 5 minuten rijden is een mooi steppegebied, ook met fotohut bij een bijeneterwand en uiteraard een aantal soorten als Tapuit, Izabeltapuit, Kleine Klapekster, Roodkopklauwier, Grauwe Gors, Wielewaal, etc. Enkele kilometers verder zijn er nog enkele fotohutten voor Bijeneter, Hop en Scharrelaar, waar je ook andere vogels, als Ortolaan kunt tegenkomen. Al met al een ideaal gebied om een aantal dagen te bivakkeren. Wat je wel moet weten wanneer je voor de eerste keer naar dit deel van Europa gaat, is dat veel trekvogels later terugkeren dan bijvoorbeeld in Zuidwest Europa (zoals in Spanje bv.); wij waren in Bulgarije vanaf de tweede week van mei: Bijeneters begonnen te arriveren maar zaten dikwijls nog niet te broeden, Grauwe Klauwier moest nog komen en bv. Scharrelaars waren nog maar mondjesmaat aanwezig. Gedurende de 2 1/2 week in Bulgarije zagen we dus veel verschillen! Het grootste deel van onze tijd in dit land hebben we gedeeld met 2 vrienden: Jetty en Jelle, die we in Varna van het vliegveld hebben opgehaald.
De plek waar we de meeste tijd aan hebben besteed was het steppegebied vlakbij (zie foto hierboven). Veel bloeiende meidoornstruiken, veel vlinders en vogels. Hier zagen we de grootste groep Bijeneters steeds rondhangen en al snel waren ze druk met elkaar bezig. Afwisselend hebben we de fotohut en een camouflagetent gebruikt. Ik had er zelf één meegenomen, maar in het huisje lagen er ook een stuk of 3 en tevens enkele camouflagepakken.
Twee andere soorten die ik daar fotografeerde waren Izabeltapuit en Roodkopklauwier. De Izabeltapuit zit eigenlijk alleen in dit deel van ZO Europa.
De Roodkopklauwier is ook een schitterend beest om te fotograferen. Zeker als ze in een bloeiende Meidoorn gaan zitten...!
Ook het insectenleven rondom onze verblijfplaats was zeer interessant en dan met name de vele soorten vlinders! Tegenover het huisje stonden enkele enorme Paardenkastanjes in de bloei. Elke ochtend lokte dat diverse Koningspages aan!
Al wandelend in de buurt van Ognyanovo zagen we diverse soorten Parelmoervlinders.
Ook zagen we allerlei soorten torren en kevers in diverse vormen, kleuren en grootte. Geen wonder dat er ook zoveel insectenetende vogels waren: Koekoeken, klauwieren, Hoppen, etc.
Het steppegebied was tevens een prachtig terrein om een beetje rond te struinen. Er liep ook een klein stroompje water doorheen, wat de soortenrijkdom alleen maar nog groter maakt...
Vaak wordt er in dit soort gebieden aan extensieve veehouderij gedaan, meestal in de vorm van schapen en geiten of kleine kuddes koeien, die door een herder begeleid worden en s' avonds weer ergens op stal gaan. Wat je dan dikwijls tegenkomt zijn kleine waterbakken met een lopend stroompje water erboven, waar altijd voor de dorstige voorbijganger een bekertje hangt, die je kunt gebruiken om je dorst te lessen...
Wanneer je zo door dit gebied wandelt, fietst of rijdt, kom je in het voorjaar zeker de volgende soorten vogels tegen in de berm: Grauwe Klauwier, Balkan Gele Kwikstaart, Grauwe Gors, Zwartkopgors en Ortolaan.
Tijdens de korte ritjes naar de diverse locaties zagen we regelmatig, vooral in de ochtend en avond: Vossen en Goudjakhalzen. Vooral in de avond werden we getrakteerd op de geluiden van de Dwergooruil (in het dorpje zaten minimaal 3 paar te roepen) en Steenuil. Een verassing onderweg was een Schreeuwarend, die een tijdje in een boom bleef zitten....!
De fotohut voor Scharrelaar en Bijeneter leverde precies datgene op: Scharrelaar en Bijeneters. Naarmate de dagen vorderden, zagen we vooral dat net aangekomen Bijeneters eerst paartjes ging vormen en na enkele dagen een broedhol gingen maken in een wand.
Heb je na het lezen van dit blog óók zo'n zin om dit eens uit te proberen? Ik kan het je van harte aanraden. Het huisje is simpel maar alles wat je moet hebben is aanwezig. Let wel: Wifi is er maar vrij zwak. Voordeel: Je bent dan ook écht even van de wereld...! Omdat veel dorpjes grotendeels verlaten zijn, moet je van te voren even boodschappen doen in een wat grotere plaats. Dat betekent bijvoorbeeld naar Krushari op zo'n 20 km of beter: Dobrich op 35 km afstand. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen vliegen naar Varna aan de NO kust van de Zwarte Zee en op weg naar Ognyanovo kom je door Dobrich met diverse supermarkten. Om fotografisch een beetje aan je trekken te komen, zou ik minimaal 5 nachten verblijven. Wil je wat meer inside information: neem contact met mij op via mijn site of mail ( her.hart@planet.nl )
Comentarios