top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Bulgarije (deel 3 - slot): Rusenski Lom


Het prachtige verenkleed van een Draaihals....

Ons laatste verblijf in Bulgarije was in huisje "Probuda" in Konstandanets,aan de rand van één van de kloven van het mooie natuurgebied Rusenski Lom. Om daar te komen vanaf de Oostelijke Rhodopen, reden we dwars door Bulgarije en het Centrale Balkan Gebergte naar het noorden. Aan de buitenkant van het dorp Konstandanets, midden in de natuur, hadden we het huisje "Probuda" gehuurd van Ludo Goossens, een Vlaming die in dit deel van Bulgarije 2 huizen, vlakbij elkaar, had gekocht. Hij is behalve natuurfotograaf, ook natuurgids en organiseert zelf ook reizen in dit gebied, met name voor fotografen . Je kunt, als particulier, ook een huis van hem huren. Voor meer informatie: www.ludogoossens.be

Het huis Probuda is niet alleen een fantastische accommodatie, met zwembad, maar ligt ook fantastisch mooi tegen een helling, grenzend aan Rusenski Lom NP. Er zijn veel soorten vogels in de buurt en de omgeving barst van de wilde bloemen en insecten.


highkey van een Parelmoervlinder....

Hier zijn een aantal voorbeelden van vlinderfoto's die ik s'ochtends vroeg, vlakbij het huis heb gefotografeerd:


s'ochtends, onder de dauw....


Tweekleurige parelmoervlinder .....

Ludo heeft 3 fotohutten, waarvan 1 dichtbij zijn huis. Dat is een hut met een flinke waterpartij. Er komen een aantal soorten vogels drinken en badderen, zoals: Merel, Nachtegaal, Zomertortel en Ortolaan.


Nachtegaal bij de fotohut....

Ortolaan....

Maar de vijver is ook interessant voor kikkers, waterjuffers en libellen en ook voor reptielen, als schildpad en slangen (Ringslang en Dobbelsteenslang).


Groene kikker...

zwemmende ringslang...

Voorts heeft Ludo wat verder van zijn woning nog 2 hutten, interessant voor sommige vogelsoorten maar vooral voor zoogdieren, als bv. edelherten, reeën en jakhalzen . In de nazomer komen jakhalzen zelfs af en toe bij zijn fotohut met vijver langs om te drinken...!

Jelle en ik zijn nog in de weer geweest met drijfhutten, op een visvijver, waar we van een kennis van Ludo, mochten fotograferen. We zagen Woudaap, Visdief, IJsvogel, Koekoek en Dodaars.


s'ochtends vroeg fotograferen vanuit een drijfhut op een mistig meertje....

Woudaap (v); we zagen nog zo'n 5 mannetjes maar die kropen snel weg in het hoge riet...

"vogel in het landschap": Dodaars in tegenlicht.....

Jelle was op een gegeven moment weer aan de wal en zag het volgende gebeuren. Een IJsvogel nam plaats boven op mijn drijfhut (ik voelde dat hij landde...), vervolgens dook hij het water in, kwam boven met visje en landde weer op het tentje van mijn drijfhut....!


Een andere dag had Jelle een fotohut geboekt om Scharrelaars te fotograferen. Ellie, Jetty en ik zijn vervolgens naar een steppe gebied gegaan, om te proberen Siesels te zien te krijgen en eventueel te fotograferen. Zoals gewoonlijk vind je in dit soort gebieden herders met kleine kudden schapen, geiten of koeien. Maar Siesels vonden we gelukkig óók.


een Siesel staat hier parmantig op z'n achterpoten...

en in z/w....

Al ronddolend in dit gebied zagen we enkele soorten leeuweriken, Izabeltapuit, Grauwe gorzen en veel Bijeneters.


Twee soorten in één struikje: Bijeneter en Grauwe gors....

En een jagende Vos....

Het Rusenski Lom NP begint nét ten zuiden van de stad Ruse, een stad die aan de zuidkant van de Donau ligt, die hier de grensrivier is met Roemenië. Daar begint ook een kloof, die zich zuidwaarts vertakt in 3 kloven. Het is een mooi en divers landschap en je kunt er prachtig wandelen.


één van de beboste kloven, niet ver van Konstandenets...

je kunt er prachtig wandelen....

Tijdens een wandeling hadden we mooie waarnemingen van o.a. Arendbuizerd en Dwergarend. Er lopen ook beekjes en kleine riviertjes in de kloven en dat lokt ook weer dierenleven aan, zoals o.a. Koekoek maar ook insecten als Libellen en Weidebeekjuffers.Koekoek, een hele algemene vogel hier....

Weidebeekjuffer langs het pad....

Één van de laatste dagen kregen we een tip waar we Draaihals mooi konden fotograferen, in de buurt van het mooie dorpje Nissovo. In de buurt had een paartje Draaihalzen een nest en dikwijls kwamen ze foerageren op een boom waar veel mieren op liepen.


de lange uitschuif tong van de Draaihals....

Hij was hier prachtig te fotograferen vanuit schuiltentjes. Wanneer ze tegen de stam van een boom zitten zie je ze niet makkelijk vanwege hun mimicri achtige verenkleed. Maar soms kwamen ze helemaal vrij en dan kun je ook zien wat een fantastisch mooi beest het is!


een supermooi vogeltje....

over camouflage gesproken....

Ik heb ook diverse filmpjes gemaakt, waar op te zien is hoe waanzin snel hij met zijn tong mieren kan vangen...

De laatste ochtend hebben we een mooie wandeling gemaakt om met name vlinders te fotograferen. Uiteraard kom je dan ook vogels tegen, zoals de zeer algemeen voorkomende Grauwe klauwier....


Vrouwtje Grauwe klauwier....

Twee zich opwarmende blauwtjes...

We kunnen terug kijken op een schitterend bezoek aan een prachtig deel van Europa! We kunnen het iedereen aanraden: ben je een natuurliefhebber van pure natuur, dan is Bulgarije wel een heel aantrekkelijk land! Overigens heeft het ook veel te bieden op gebied van cultuur en historie. Wij gaan er zeker terug komen....!


216 views0 comments

Comments


bottom of page