top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Het leven rond een waterpoel (Savuti, Chobe National Park, Botswana)


de essentie van Savuti....

Van 13 juli to en met 21 augustus 2019 zijn we, met z'n vieren (Jelle en Jetty de Jong en Ellie en ik) door 4 landen in Zuidelijk Afrika getrokken. Daarbij hebben we veel gezien, beleefd en gefotografeerd. Omdat het totale aantal foto's dat is gemaakt enorm was, heb ik besloten om enkele blogs te schrijven, waarbij ik steeds een bepaald onderwerp bij de kop pak. Ik begin bij " het leven rond een waterpoel". Op één na, zijn alle foto's gemaakt bij de zgn. "Pump Pool" in Savuti (Chobe NP). Deze waterpoel ligt het dichtst van alle poelen bij de campsite. Met name in de namiddag/avond waren we hier te vinden, om te wachten op wat komen gaat...

Burchell's Sandgrouse (male)

portret van een Helmparelhoen

grote dorst....!

Botswana is het land in Afrika, waar nog de meeste olifanten voorkomen. De natuurbescherming is, i.t.t. sommige andere landen hier goed op orde. Echter, het is een uiterst droog land en per jaar groeit de olifantenpopulatie gestaag. Dat heeft een enorme impact op de vegetatie. Er gaan nu stemmen op om toch een groot aantal olifanten af te schieten....

Na een modderbad....

De foto's in dit blog zijn zonder uitzondering gemaakt met een 200-500 mm lens van Nikon. De lens is handzamer en lichter dan mijn vaste 500 mm. Ik ben goed te spreken over de scherpte, de autofocus is wat aan de trage kant en, uiteraard is de vaste 500 mm lens lichtsterker (f/4 i.p.v. f/5.6) en de bokeh van de vaste lens is beter, maar daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan. Al met al vond ik de 200-500 zoom een ideale safari lens.

Een aantal foto's heb ik omgezet in Z/W en bewerkt (na PS) met de Silver Efex van NIK.

Smidsplevier in oranje...


Leeuwin verschijnt op het toneel in het laatste zonlicht...


drinkende Leeuwin, gade geslagen door Smidsplevieren en duiven...

We hebben in Savuti diverse leeuwen gezien. Tijdens ons vorige bezoek in 2005 zagen we bij deze poel een groep van wel 27 (!) leeuwen. Deze groep had zich gespecialiseerd in het doden van olifanten.

de duiven zoeken hun slaapplek weer op.....

Fotograferen in Afrika lijkt simpel: onderwerpen genoeg zou je zeggen...

Echter, de beschikbare tijd die je hebt om goede foto's te maken is maar zeer beperkt. s'Ochtends bij het eerste licht er op uit en in de namiddag, dan is het licht niet te hard; ook is het wild tijdens die periodes het meest actief.

alle neuzen wijzen dezelfde kant op....

Savuti Sunset...

Oryxen op weg naar een poel...

De laatste foto van dit blog is gemaakt op een avond in het Khama Rhino Sanctuary; het is een klein reservaat aan de A14 in Botswana, vlakbij Serowe. Als tussenstop een geweldige plek! Perfecte kampeerplaats, goed sanitair en prima mogelijkheden om game drives te maken. Het gebied wordt beschermd en beheerd door de lokale gemeenschap. Er komen een redelijk aantal neushoorns voor, vooral de Witte Neushoorn.

25 views0 comments

Comments


bottom of page