top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Bulgarije deel 2 - Strandzha NP en het Oostelijke Rhodope gebied

Updated: Jul 14, 2022


s'Ochtends vroeg aan de Arda rivier: Zwarte Ooievaar (Oostelijke Rhodope)

Na ons verblijf in het grotendeels verlaten dorpje Ognyanovo in het noordoosten van Bulgarije, met zijn prachtige natuur, zijn we op weg gegaan langs de kust van de Zwarte Zee naar het Strandzha NP, in het zuidoosten, op de grens met Europees Turkije(waar dit gebied mee gedeeld wordt). We maakten onderweg een korte stop bij de Poda lagune, net ten zuiden van Burgas. Dit is een mooi wetland, pal aan de kust van de Zwarte Zee gelegen, met een prima bezoekerscentrum. Het is een goed gebied voor soorten als Lepelaar, 2 soorten Pelikanen, Zwarte ibis, allerlei soorten reigers en eenden en, tijdens de trek, komen er veel migranten langs uit Afrika, op weg naar het noorden. Wij waren er midden op de dag en het was flink warm en hard licht.


Steltkluut...

Om er vandaan te komen met goede foto's, zou je er in de buurt moeten overnachten en er vroeg in de ochtend moeten zijn. Vanaf deze plek reden we richting de grens met Turkije en kwamen uiteindelijk in het schitterende dorpje Brushlyan , met zijn traditionele huizen.


een verlaten huis van 500 jaar oud....

We verbleven hier 2 nachten in het prachtige guesthouse Chaykovite Kashti. De eigenaresse spreekt o.a. goed Duits en raadde ons voor het avondeten aan naar een soort restaurant te gaan in hetzelfde dorp, een straatje verderop, waar mensen zelf een soort eigen restaurantje hadden met Bulgaarse gerechten. We hebben daar geen spijt van gekregen! Het dropje ligt in Strandzha NP en er lopen diverse wandelpaden de bossen in.

Urbex Photography, oftewel: mooie ouwe meuk fotograferen....

Strandzha is het grootste beschermde gebied van Bulgarije en heeft een waanzinnig grote biodiversiteit...! Landschappelijk is het glooiend van ruim 700 meter hoogte tot zeeniveau (aan de Zwarte Zeekust). Het bestaat voornamelijk uit uitgestrekte loofbossen, met zeer veel soorten bomen, die soms wel meer dan 500 jaar oud zijn; er zijn bijvoorbeeld alleen al 5 soorten eiken. Het is misschien wel het meest belangwekkende bosgebied van heel Europa voor wat betreft de biodiversiteit. Dat het voor ons wellicht niet zo bekend is, komt doordat het een beetje in een vergeten hoekje van Europa ligt. We hebben een aantal wandelingen gemaakt vanuit het dorp in de omringende bossen. Er is sprake van een weelde aan flora op de bosbodem. De bossen worden afgewisseld met wat open veldjes, met soms een tapijt van allerlei soorten orchideeën .veldjes met orchideeën....

Blauwe druifjes....

In de bossen komen zo'n 66 soorten zoogdieren voor, met o.a. een flinke populatie van de Wilde Kat, Otter en Goudjakhals. Vogels zijn er ook in ruime mate maar moeilijker te fotograferen omdat je in dichte bossen bent en er geen fotohutten zijn. Je moet denken aan zo ongeveer alle soorten spechten die in Europa voorkomen, bijzonderheden als de Rouwmees en de Balkanvliegenvanger, etc.

Bij ons guesthouse broeden op verschillende plekken de Huiszwaluwen.


Huiszwaluw bezig met het nest te bouwen....

Eigenlijk is dit gebied, door zijn soortenrijkdom maar ook door zijn grootte, meer dan de moeite waard om er langer dan 2 dagen te blijven. Iets wellicht voor een volgende keer...!

Nu lag dat niet in onze planning, want we hadden onze pijlen meer gericht op een andere Europese hotspot op natuurgebied, het Oostelijke Rhodope gebergte. Het ligt ook in het zuiden van Bulgarije maar westelijker dan Strandzha. Het beslaat een enorm oppervlak en is landschappelijk zeer uiteenlopend. Een gedeelte ligt in Griekenland en het herbergt een aantal schitterende rivieren, zoals de Arda, de Nestos en de Evros. De eerstgenoemde ligt vooral in Bulgarije. Ons onderkomen was een 200 jaar oude boerderij, omgetoverd tot een geweldig leuk en traditioneel guesthouse " The Old Nest" geheten. Het wordt gerund door Maria en Sergey Panayatov (dezelfde Sergey waar we in no Bulgarije een huisje van hadden gehuurd - zie vorige blog). Het ligt in het rurale gebied vlakbij Madzharovo, een mijnstadje dat grenst aan de Arda rivier met zijn spectaculaire rotsformaties en, niet te vergeten dierenkolonies, vooral van de Vale Gier en Aasgier.


Murial van een Aasgier in Madzharovo...

Net na de brug over de Arda kun je een bezoek brengen aan het daar gelegen Gieren Centrum. In de buurt is het mogelijk om een fotohut te boeken om gieren en eventueel Jakhals en Wolf te fotograferen.


Vale gier voor de hut....

Aasgier in tegenlicht....


De bocht in de Arda rivier, met Madzharovo op de achtergrond...

Voor iedereen die dit gebied zou willen bezoeken (als je van mooie natuur met veel soorten landschappen, flora, vlinders vogels en zoogdieren houdt, zou ik het ernstig overwegen...) is het volgende een aanrader: " Eastern Rhodopes". van de natuurboeken serie Crossbill guides.

We hebben een nacht of 5 in The Old Nest gelogeerd en vandaar uit uitstapjes gemaakt, soms dichtbij naar de rotsformaties en de Arda rivier en soms verder weg met de auto en dan afwisselend op locaties gaan wandelen en fotograferen. Daarbij is de gids "Eastern Rhodopes" uiterst bruikbaar gebleken.

Vlakbij de rivier maar ook op de rotsen lopen een soort runderen vrij rond van een lokaal ras.


lokale runderen lopen vrij rond in de natuur....

Langs de rivier vind je open stukken met verspreid staande bosjes. Prima plekken voor vogels als: Roodkopklauwier en Grauwe klauwier en ook Zwartkopgors. De Arda is een prachtige wildernisrivier met zandbanken en gieren die boven je hoofd cirkelen...


zingende Zwartkopgors....

Grauwe klauwier (m) in één van de struikjes...

De hoge rotsen rondom dit deel van de Arda zijn niet alleen goed voor gieren maar we hebben er ook soorten gezien als: Grijze gors, Blauwe rotslijster, Steenpatrijs, Dwergarend, Zwarte Ooievaar etc.


Vale gieren cirkelen boven ons....

Zoals gezegd, we hebben diverse uitstapjes gemaakt, o.a. naar de omgeving van het stuwmeer Studen Kladenets maar ook naar de prachtige Armira vallei, in de buurt van Ivaylovgrad.


Aterenska brug in de Armira vallei....

overdag vliegende nachtvlindersoort....

Het Rhodope gebied is zeer rijk aan vlinders...

Op de terugweg vanuit de Armira vallei kwamen we langs de weg een aarden wal tegen, vol met nestelende bijeneters.


nestelende bijeneters....

Een paartje Izabeltapuiten had een oud broedhol van een Bijeneter gekraakt en was daar zelf in gaan broeden...


Izabeltapuit met verse rups als buit....

Tijdens deze uitstapjes kwamen we regelmatig reptielen tegen , als Griekse en Moorse landschildpad (we hebben er totaal tijdens ons verblijf in Bulgarije minstens 6 gezien), hagedissen, zoals de Oostelijke Smaragdhagedis en allerlei soorten slangen (vaak dood gereden).


een "wegrennende" Griekse landschildpad....

Historisch gezien is Bulgarije ook een interessant land, het ligt eigenlijk op het snijpunt van Oost en West. Volkeren uit verschillende windrichtingen hebben er hun sporen na gelaten, zoals bv. de Thraciërs. In de buurt van Madzharovo, ongeveer 10 km er vandaan, ligt een zogenaamde 'Cromlech' een verzameling staande stenen (een soort klein Stonehenge), als heiligdom uit de tijd van de Thraciërs.


de cromlech bij Dolni Glavanak....

Het is een mooie plek om te bezoeken, je loopt een kleine km vanaf de p-plaats maar je kunt duidelijk zien dat de route totaal niet wordt onderhouden. Dat is jammer, want het is een prachtige omgeving, met kans op leuke vogelsoorten, reptielen en vlinders.

We zagen er o.a. een Oostelijke Smaragdhagedis.


Oostelijke smaragdhagedis....

Eén van de soorten vuurvlinders....

Wandelend langs de Arda, kwamen we op een dag een insect tegen, die we nog nooit hadden gezien. Het was een cm of 7 lang en we zagen er maar één. Het bleek een Griekse Wimpelstaart (Nemoptera sp.) te zijn, geen libel of juffer maar behorend tot de familie van de ' netvleugelige'


een Griekse wimpelstaart....

Ik kreeg een tip van een Bulgaarse natuurgids, ze doet o.a. onderzoek naar de roofvogels in het Rhodope gebied, Tvetomira heet ze, om een bepaalde plek aan de Arda rivier vóór dag en dauw te bezoeken, m'n schuiltentje op te zetten en te wachten op vissende Zwarte Ooievaars. Zo gezegd, zo gedaan...


Ochtendgloren aan de Arda rivier....


Mooie reflectie.....

Als je goed kijkt, zie je mijn tentje staan....

Voor de goede orde, de bovenste drie foto's zijn gemaakt, nadat ik klaar was met mijn Zwarte Ooievaar sessie....

Hij (of zij) kwam namelijk al heel vroeg. Ik zat er net, het was nog redelijk donker, toen er eerst een Blauwe reiger verscheen. Na een kwartiertje landde er een Zwarte Ooievaar! Wat een schitterend beest! In het vroege ochtendlicht zijn de metallic kleuren op zijn maten nóg duidelijker zichtbaar.


Reiger schrikt van een Zwarte ooievaar....


samen aan het vissen in een stroomversnelling....

gebroederlijk naast elkaar....

Zwarte ooievaar zoekt op de oever naar voedsel...

Na een kleine drie kwartier was de ooievaar uitgevist en vertrok hij weer, net op het moment dat de zon echt begon op te komen. Al met al is dit een verrukkelijk gebied om te ontdekken.

Zonder overdrijving zou ik willen stellen dat dit absoluut één van de mooiste natuurgebieden van heel Europa is.


373 views0 comments

Comments


bottom of page