top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Vlinders in Zweden


Drie Bosparelmoervlinders op één bloem. Fårö (Zweden)

In de maand juli zijn Ellie en ik een kleine 3 weken in Zweden geweest, voornamelijk op de eilanden Öland en Gotland in de Botnische Golf. Beide eilanden zijn zeer rijk aan kalk en herbergen daarom ook een afwisselende en bijzondere flora met veel soorten orchideeën maar tevens meet een keur aan vlinders! Hierbij een aantal soorten die in ons land zeldzaam zijn en daar in grote aantallen voorkomen. Een mooie gelegenheid om eens te gaan spelen met mijn onlangs aangeschafte 100 mm macro lens van het merk Laowa. Ik had voor deze reis 2 camera's meegenomen, de Nikon D500 (vooral in combinatie met een 200-500 mm telelens voor vogels e.d.) en de Nikon Z6. De laatste camera heb ik voornamelijk gebruikt voor landschapsopnamen en macro.


Kleine Parelmoervlinder op Öland

Öland is een smal maar langgerekt eiland aan de zuidoostkust van Zweden gelegen in de Botnische Golf en met een brug bereikbaar vanaf de stad Kalmar.Het bijzondere van dit eiland zijn de steppe-achtige vlaktes op de kalkrijke ondergrond, die je verder in Zweden nauwelijks ziet. Dit type landschap heet ter plaatse: Alvaret. De prima camping waar we zijn gaan staan voor een aantal dagen was omringd door de Alvaret en lag aan de zuidoostkust van het eiland, vlakbij het plaatsje Stenåsa. Het was een goede plek voor vlinders en ook voor vogels, zoals de veel voorkomende Veldleeuweriken, Tapuiten en, er broedde zelfs een Grutto!


Grutto landt op een muurtje van op elkaar gestapelde kalkstenen

In het boek van Gerrit Gerritsen over de Grutto en waarom hij uit Nederland verdwijnt (" de Hooivogel") blijkt al dat Grutto's hun broedgebied noodgedwongen noordelijker gaan opzoeken, zoals aan de Finse NW kust van de Botnische Golf. Maar het lijkt erop dat ze ook in zuidelijker gebieden in Scandinavië gaan proberen.

Een andere vlindersoort die we regelmatig tegenkwamen was de kleine Vuurvlinder.

Kleine Vuurvlinder

Een klein soort sprinkhaan op het kalksteenplateau van natuurreservaat Möckel Mossen (ÖLAND)

Na het eiland Öland gingen we terug naar het vasteland van Zweden en namen de veerboot vanuit Oskarshamn naar Visby op het eiland Gotland. I.t.t. Öland waren we hier nog nooit geweest. Direct na aankomst in de oude hanzestad Visby reden we naar het noorden van Gotland en namen daar de gratis pont naar het eiland Fårö. Tot voor kort was dit eiland niet te bezoeken omdat het een afgeschermd militair gebied was. Gelukkig kun je nu overal komen en het is zeer de moeite waard! Het is minder bosrijk en ook veel kleiner dan Gotland zelf, met meer open landschap, prachtige baaien en zeer bijzondere rotsformaties langs diverse delen van de kust, de zogenaamde " Raukar". Hierover meer in een volgend blog. Het heeft echter ook veel te bieden voor de macro fotograaf. De bermen zijn bezaaid met wilde bloemen en met de name die in de bossen. Hier barstte het werkelijk van de Bosparelmoervlinders. Dikwijls zaten er meerdere exemplaren op 1 bloem! (zie ook de openingsfoto van dit blog). Hier volgen een aantal opnames gemaakt van deze soort vlinder op Fårö.


Bosparelmoervlinder


Ze zaten met name op allerlei soorten distels en Knautia, zoals op deze foto

2 Bosparelmoervlinders in diverse houdingen...

St. Jansvlinder en een vrouwtje Heideblauwtje...

Na enkele dagen op Fårö te zijn geweest, zijn we terug gegaan naar Gotland en hebben dat eiland in enkele dagen rond gereden, via de oostkust naar het zuiden en vandaar langs de westkust, die vaak steil is met kliffen van kalksteen, terug naar Visby.

In het dorp Vamlingbo, in het uiterste zuiden van Gotland, hebben we het museum van de beroemde natuurschilder Lars Jonsson bezocht. Hij staat aan de basis van de bekende "Lars Jonssons vogelgids van Vogels van Europa". Deze gids is jarenlang voor veel mensen dé gids geweest maar is inmiddels voorbij gestraft door de ANWB gids. Hoe dan ook, dit doet niets af aan de kwaliteiten van de schilderkunst (zowel aquarel als olieverf) van Lars Jonsson. Ik heb zijn boek " Närvaro". gekocht en het leuke was, dat Lars deze dag aanwezig was om een workshop te geven. Hij was zo vriendelijk om het boek te signeren. Nadat we zijn teruggekeerd naar het Zweedse vasteland hebben we een aantal dagen, vlakbij Store Mosse NP gebivakkeerd. Store Mosse is het grootste veenmoeras van Zuid, en Midden Zweden. Er zijn diverse wandelingen mogelijk, meestal over plankieren paden. Een wandeling in het zuidwestelijke deel van het park leidde door een mooi open gebied, met heel veel Heideblauwtjes, planten als Zonnedauw en vogels als het Paapje.


Parende Heideblauwtjes

In een lowkey setting....

Alle macro opnamen zijn gemaakt uit de losse hand, merendeels met een grote diafragma opening (f/2.8) met een geringe scherptediepte. Uiteraard zijn dan de onderwerpen niet overal scherp maar het brengt wel veel meer rust in het beeld, doordat storende achtergronddetails worden vermeden. Ik ben tot nu toe erg tevreden over de mogelijkheden van de Laowa 100 mm lens!

653 views0 comments

Comments


bottom of page