top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Spaanse top predatoren: Sp. keizerarend en Iberische lynx

Updated: Nov 16, 2021


Pose van een volwassen Spaanse keizerarend

In september heb ik een fotoreis begeleid voor Nature Talks (www.naturetalks.nl) i.s.m. met www.hidesdecalera.com . Het was voornamelijk een fotoreis waarbij vanuit hutten werd gefotografeerd. Aansprekende vogels: Spaanse keizerarend, Havik, Monniksgier, Vale gier, Bruine kiekendief, Buizerd, Blauwe ekster, Rode wouw. Zoogdieren, zoals: Iberische lynx, Vos, Egyptische mangoeste.

Alle 6 deelnemende fotografen hebben ruimschoots mooie platen kunnen maken, ook t.a.v. de Iberische lynx, waar op wel een behoorlijke kans was, maar zeker niet gegarandeerd. We hebben gebruik gemaakt van de fotohutten van José David Gomez, die in de buurt van Talavera de la Reina woont, in de provincie Toledo (Castillia la Mancha). Het landschap lijkt veel op gebieden in de aangrenzende deelstaat Extremadura: o.a. met gebergten en dehesa gebieden (bosweiden van steen,- en kurkeiken). Het gaat de laatste jaren beter met de bedreigde Spaanse keizerarend. Het is zelfs zo, dat het grootste aantal van deze schitterende arenden nu in de provincie Toledo voorkomen! We hebben gebruik gemaakt van 2 verschillende hutten, van waar uit er goede kansen zijn om deze arenden te fotograferen. De bovenste foto is gemaakt vanuit de zgn. Imperial Eagle hide (fotograferen door spiegelglas en max. 2 personen). De volgende foto's zijn daar ook gemaakt:


rond cirkelende keizerarend...

Majestueuze adulte keizerarend....

moeder met jonge vogel

De jonge vogels zijn oranje bruin van kleur en minstens zo mooi als de volwassen vogels.


Let op de witte eindpunten van de veren bij deze jonge vogel...

De Iberische lynx is een absoluut hoogtepunt om dit dier, dat op de rand van uitsterven stond, te zien en te kunnen fotograferen...! Het is familie van de gewone Europese lynx, maar het is daar geen ondersoort van. De Iberische lynx wordt als een aparte soort beschouwd: iets kleiner en donkerder gestreept dan zijn grotere neef. De plek waar wij deze dieren hebben gezien en gefotografeerd heet " Montes de Toledo". Vanaf 2004 zijn lynxen weer op diverse plekken geherintroduceerd in het wild, o.a. op deze plaats. Voorwaarde is vooral dat het voedselaanbod, in de vorm van konijnen, hier veel voorkomen. Er zijn 2 eenpersoonshutten beschikbaar en een camouflagetent op een 100 meter afstand van de hutten. Zelf heb ik 1 dag in de camouflagetent gezeten en vier met mijn neus in de boter: ik heb 4 x lynxen voorbij zien komen, met name een volwassen vrouwtje. Het meest fantastische moment was toen ik bijna 1/2 uur heb kunnen genieten van een moeder met haar 2 jongen. Het gedrag was precies zoals je dat van katten verwacht: kopjes geven, etc.


Volwassen Iberische lynx op 10 meter afstand...!

Moeder met één van haar jongen....

Het hele gezin bij elkaar....

In de avond had ik nog een ontmoeting met dit jonge dier...

Een andere hut met veel verschillende fotomogelijkheden is de " Steppe Raptors hide". Zoals de naam al aan geeft: Het gaat hier om een hut (max 3 personen, waarbij 1 persoon apart kan zitten, d.m.v. een schuifwand) in een steppe gebied. En er komen diverse soorten roofvogels op af: gieren, Sp. keizersarenden, Bruine kieken, Buizerden en, naarmate het najaar vordert meer en meer Rode wouwen. Er zijn ook mooie gelegenheden om vogels in het landschap te fotograferen. Af en toe heb ik daarbij de foto's omgezet naar z/w.


Een paartje keizerarenden in een eenzame boom op de steppe....

arend en ekster...

Jonge keizerarend met maar liefst 5 eksters...

Er waren ook diverse meestal jonge Bruine kiekendieven aanwezig...

en af en toe een Rode wouw....

Meestal waren er ook enkele Monniksgieren op het toneel. Zelf ben ik er niet aan toe gekomen om een middag in de hut voor de haviken te gaan zitten. Maar de andere fotografen hebben dat wel gedaan en zijn met mooie foto's thuis gekomen.

Wel heb ik de laatste foto ochtend besteed in de zogenaamde " Valley hide". Een hut met mooi uitzicht op de Sierra de Gredos.


Uitzicht vanuit de Valley hide, met Monniksgier op de voorgrond...

Het is een hut die wisselend succes biedt; meestal komen er wat gieren, soms een Steenarend maar ook zoogdieren als Vos en Egyptische Mangoeste. Dat levert soms aparte beelden op....


Confrontatie tussen Vos en Monniksgier....

Monniksgier vlak voor de hut....

Portret van een vosje....


Twee Egyptische mangoestes, schuwe dieren...

Mangoeste....

De laatste middag ben ik met het grootste deel van de groep naar Monfragüe NP geweest, een schitterend gebied in het noorden van Extremadura. De rivieren de Taag en Tietar slingeren door dit park, dat vooral bestaat uit mediterraan bos. Beroemd zijn de paar gierenrotsen, met name de Peña Falcon.


Pena Falcon met de langstromende Taag (die wel heel apart groen water had...)


Vale gier, gefotografeerd vanaf het Castillio de Monfragüe...

Een mooie reis met vele fotografische hoogtepunten. In november en december worden er nog 2 reizen naar dit deel van Spanje georganiseerd. Dan gaat het, naast het fotograferen van diverse roofvogels ook om overwinterende Kraanvogels en de Spaanse steenbokken in de Sierra de Gredos.

439 views1 comment

1件のコメント


Erik Ruiterman
Erik Ruiterman
2021年10月01日

Prachtige foto's Herman. Ik heb genoten van de reis en het gezelschap! Groet, Erik

いいね!
bottom of page