De tweede week van oktober ben ik naar NO-Duitsland gegaan, om samen met Johan van de Watering, David Pattyn en Gerard Leeuw, de kraanvogeltrek te fotograferen. Elke ochtend stonden we bij het eerste daglicht paraat bij de brug naar het schiereiland Zingst. Mijn uitrusting bestond dit keer uit de Nikon D500 en D850, met de volgende lenzen: 24 mm, 70-200 mm en 200-500 mm. Vooral de laatste lens is het meest gebruikt. In de ochtend kun je dikwijls in dit gebied prachtige platen maken met spectaculaire luchten, vol kraanvogels, die van hun slaapplek (eiland Grosse Kirr) naar hun foerageer gebieden toevliegen.
Uiteraard sta je er niet alleen; al geruime tijd trekt het fenomeen van de pleisterende kraanvogels (groepen tot meer dan 60.000) vele mensen die hiervan komen genieten. Los van de sfeer en de mooie beelden, is het geluid dat de vogels maken, één van de meest indrukwekkende geluiden uit de natuur...! Op bepaalde plekken kun je dichter bij de kraanvogels komen maar hier bij de brug naar Zingst gaat het niet om de details van de vogels maar om de sfeer van grote groepen overtrekkende kranen en ganzen in een prachtig landschap.
Een manier om de Kraanvogels wat dichter in beeld te krijgen is om naar de het " Kranorama". te rijden, een observatieplek ten oosten van Barth, vlakbij het dorp Günz. Hier wordt door de Duitse Vogelbescherming bij gevierd en zijn dagelijks groepen kraanvogels te bewonderen, op de grond en ook landend en weer vertrekkend.
Eind oktober vertrekken de meeste vogels naar het zuidoosten en bivakkeren dan dikwijls enkele weken in de hoogveengebieden bij Diepholz, boven Osnabrück. Vandaar gaat het verder naar Lac du Der (F), waar duizenden de winter door brengen. De meeste vogels gaan uiteindelijk door naar hun winterkwartier in Extremadura (Spanje).
Commenti