Begin mei zijn Ellie en ik naar Hongarije afgereisd, om een aantal dagen door te brengen op " Puszta Eldorado" (https://www.pusztawildlife.com ), een camping met huisjes, een b&b, lekker eten en een prachtig stuk natuur er omheen (diverse fotohutten vlakbij en wat verder weg, een meertje, een vlindertuin en mooie wandelmogelijkheden). Wij overnachten er in ons kleine campertje. Het hele vakantieparkje, ingesteld op natuurliefhebbers en met name ook natuurfotografen, staat onder leiding van Helen en Sjors Streur. Het is een perfecte locatie voor het fotograferen van vogels, vooral de kleurrijke soorten, als Hop, Scharrelaar en Bijeneter. We hebben er een dag of 5 door gebracht en zijn vervolgens door gereden, via Roemenië, naar Bulgarije waar we in ruim 2 weken diverse gebieden hebben bezocht (zie volgende blog). Eind mei zijn we weer terug in Hongarije bij Puszta Eldorado. Ellie neemt de trein naar huis, want zij moet weer aan het werk en ik blijf, om de eerste week van juni een fotoreis te begeleiden voor Nature Talks (www.naturetalks.nl ). In dit blog laat ik diverse foto's zien, die ik gemaakt heb, zowel begin mei als begin juni.
Op het terrein zijn er enkele broedholen aangelegd voor Hoppen om als nestgelegenheid te gebruiken. Toen wij er begin mei waren, was er bij 2 nestholtes activiteit van paartjes Hoppen. Bij één van de twee zijn ze daar daadwerkelijk gaan broeden, wat geweldige mogelijkheden gaf om mooie foto's van deze schitterende vogels te maken. Ondanks het feit dat het vrouwtje al in het broedhol zat, werd er nog regelmatig gepaard.
Op ruim 1 km van de camping ligt de zogenaamde ' boshut ' . Je fotografeert daar door spiegelglas en hebt kans op een behoorlijke variëteit aan vogelsoorten, zoals (zie foto) de Zomertortel, een duifje, dat in Nederland vrijwel verdwenen is door verlies van broedmogelijkheden en voedsel (met name zaden). Ook wordt er tijdens de trek naar de Sahel in Afrika, nog steeds massaal op gejaagd. In Hongarije kun je ze her en der nog zien en fotograferen maar de Turkse Tortel is daar (net als in NL) ook sterk in de meerderheid. In Bulgarije zagen we een omgekeerde situatie; in veel gebieden zag je daar meer Zomertortels dan Turkse tortels.
Boshutten, met een vijver erbij, zijn soms ook ideaal om vogels te fotograferen, die normaal gesproken altijd in het bladerdek verscholen blijven. Hier enkele voorbeelden:
Behalve de vlinder zijn de bovenstaande foto's allemaal gemaakt met een Nikon D500 of Nikon Z6 camera, in combinatie met de Nikkor 120-300 mm f/2.8 lens, meestal met een 1.4 converteer er tussen. Ideaal voor gebruik vanuit fotohutten , waarbij vogels soms wat verder weg , dan weer vlakbij zitten. Ook omdat je in boshutten dikwijls wat minder licht hebt, was deze zeer lichtsterke lens een uitkomst!
Behalve fotograferen vanuit diverse fotohutten, kun je hier ook prima wandelen in een landbouwgebied, met verspreid staande bosjes (vaak acacia bomen) en her en der braakliggende kruidenrijke velden. Vooral de diverse akkerranden flora trekt de aandacht met de bijbehorende vlinders! Bijzonder is het voorkomen van de schitterende Zuidelijke Pijpbloemvlinder!
Toen we eind mei weer terug kwamen in Hongarije, bleken de pijpbloemvlinders wel zo'n beetje uitgevlogen te zijn maar vonden we wel op een aantal pijpbloemen, de rupsen van deze vlinder...!
De meeste vlinderfoto's zijn gemaakt met de Nikon Z6 en Laowa 100 mm macrolens.
Naast het kampeerterrein, staat in een bosje ook een hut, de zogenaamde ' parkhut '. Het biedt plaats aan 2 personen en je fotografeert er , of door een net, of door een spiegelglas plaat, die je zelf voor de opening kunt hangen. Meestal zie de wat meer "gewone". soorten, als spreeuwen, groenlingen, ringmussen en putters. Maar met enige regelmaat komt er een Grauwe Klauwier langs, en mooie soorten spechten, zoals de Groene Specht wen de Syrische Bonte Specht. De Wielewaal zit de hele dag in de buurt van de hut te zingen maar komt maar zelden naar beneden....
Eind mei en begin juni zat de Hop haar eieren uit te broeden en na enkele dagen waren er jongen, te zien aan het feit dat beide ouders regelmatig kwamen voeren bij het broedhol. Dat gaf prachtige mogelijkheden tot het maken van vliegbeelden van deze vogels. Een Hop is sowieso al mooi maar in de vlucht is het helemaal een pareltje...!
Bovenstaande foto's van Hoppen zijn gemaakt met de Nikon D500 en Nikkor 500 mm f/4.0 lens.
Van 1 tot 8 juni heb ik een fotoreis begeleid voor Nature Talks. Een leuke groep mensen, 7 in totaal. Ons onderkomen was Puszta Eldorado en de reis bestond uit een serie fotosessies vanuit hutten voor o.a. soorten als Scharrelaar, Bijeneter en Hop. Daarnaast hebben we 2 dagdelen uitstapjes gemaakt naar, o.a. het Tiszameer (een Biesbos-achtig gebied op een 40 minuten rijden) en het Hortobagy NP (naar de Halasto visvijvers). Omdat ik sowieso 4 van de 6 fotodagen aan het rijden was naar het Tiszameer en het Hortobagy NP en op de andere 2 dagen ook mensen moest ervoeren naar Karcag, ben ik er niet aan toe gekomen om zelf in een fotohut te gaan zitten. Net 1 dag voor de groep arriveerde kon ik zelf nog even gebruik maken van de bijeneterhut, vlakbij de camping, in hetzelfde dorp Tiszagyenda. Eind mei waren de Bijeneters nog regelmatig aan het paren. Hier enkele foto's:
Bovenstaande foto's van Bijeneters zijn gemaakt met de Nikon D500 en de Nikkor 120-300 mm f/2.8 lens.
De groep heeft mooie beelden kunnen maken van de kleurrijke soorten en andere vogelsoorten. Hier nog een paar beelden van de boottochten op het Tisza-tó...
In het Hortobagy NP viel ons op dat er weinig Roodpootvalken aanwezig waren. We hebben, tijdens ons bezoek, daarom ons geconcentreerd op de Halasto visvijvers, waar je eindeloos kunt wandelen en fotograferen. Bij het tweede bezoek vielen we met onze neus in de boter: enkele onderzoekers waren bezig vogels te vangen en te ringen.
Er werden veel rietvogels gezien en gehoord, zoals Grote en Kleine karekieten, Snor, Rietzangers maar ook Lepelaar en diverse reigersoorten. We zagen zelfs een groepje Kraanvogels. Tot slot een highkey foto van een tafeleend. Voor meer informatie over de fotoreis van Nature Talks naar Hongarije verwijs ik naar de website van Nature Talks: www.naturetalks.nl
Er zal binnenkort een fotoverslag geplaatst worden op de website van Nature Talks met foto's van de deelnemers.
Comments