Ieder voorjaar vliegen er duizenden visarenden vanuit hun winterkwartieren in West Afrika naar Europa. In april kunnen we in Nederland vele visarenden zien doortrekken, bijvoorbeeld langs de randmeren met ondiep water en veel vis. Tegenwoordig zijn ze, na zo'n 200 jaar weer in ons land aan het broeden gegaan, voorlopig alleen nog in de Biesbosch. De meeste visarenden echter vliegen verder naar het noorden en noordoosten. Ruim 40% van alle visarenden broeden in Zweden, zo'n kleine 5000 paar!!
De Visarend is een geheel andere vogel dan de Zeearend. De Zeearend is voornamelijk een jaarvogel, die het gehele jaar in zijn broedgebied blijft, alhoewel jongere exemplaren geneigd zijn om in het najaar weg te trekken. Ze doen dat echter meestal binnen ons werelddeel, bijvoorbeeld jonge Zeearenden uit Scandinavië die in de winter naar de Oderdelta in Polen trekken, omdat in het hoge noorden het voedselaanbod om allerlei reden kleiner is geworden.
Visarenden zijn trekvogels; de vogels die in West,- en Noord Europa broeden, overwinteren in West Afrika. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het water in West Afrika niet bevriest en ze altijd toegang hebben tot hun prooi, die volledig bestaat uit vis. Zeearenden vangen ook wel vis maar net zo makkelijk andere prooidieren, zoals watervogels,waarbij jonge ganzen een populaire buit zijn. In winterse omstandigheden als het oppervlaktewater is bevroren, nemen ze ook genoegen met aas( een dood ree bijvoorbeeld).
De vistechniek van Visarenden is veel spectaculairder dan de manier waarop Zeearenden hun vis verschalken. Dikwijls kun je een Visarend zien bidden, een dertig meter boven het water, om vervolgens naar beneden te duiken en vrijwel helemaal kopje onder te gaan.
Zeearenden maken meer een soort glijvlucht, waarbij ze in feite alleen hun klauwen door het wateroppervlak halen om zo een vis te pakken.
Je kunt tijdens de trekperiode (voornamelijk april/mei en eind augustus/september) op diverse plaatsen in Nederland Visarenden zien en fotograferen. Met name tijdens bovengenoemde periodes zie ik regelmatig foto's van Visarenden verschijnen op social media.
Zoals ik al eerder vermeldde is Zweden hét visarendland van Europa. Afgelopen hebben we rondgereist door Zuidelijk Noorwegen en een gedeelte van Zweden. Voor aanvang van de trip had ik een fotosessie geboekt bij Birdphotosweden ( www.birdphotosweden.com) en dat is ons uitermate goed bevallen! Het bedrijfje wordt gerund door Lars-Erik Eklund en hij neemt maximaal 3 fotografen mee tijdens een ruim 3 uur durende fototrip met zijn bootje.
Het is dus lekker kleinschalig, wat ook weer een reden is om vroeg te boeken. De plek waar je vertrekt is Mälarbaden, een gehucht met een jachthaventje aan de zuidoever van het Mälarenmeer, het derde grootste meer van Zweden. Mälarbaden ligt dichtbij Torshälla.
We vertrokken net voor zonsopkomst (dat was in de derde week van augustus om ongeveer 05.30 uur.).
Het was rustig weer met windkracht 2 tot 3. We voeren richting de noordkant van het meer en daar schakelde Lars-Erik de motor uit en begon brood te voeren om meeuwen te lokken.
Stilliggend gaat het bootje tegen de wind in liggen en dat betekende voor ons (we zaten op het achterdekje met de blik gericht naar de achterkant van het bootje) dat wij vooral tegenlicht hadden. Daar was ik op zich wel blij mee, want dan kun je weer wat andere foto's maken dan met zon achter. Maar het was niet altijd eenvoudig.
In tegenlicht fotograferen draagt dikwijls bij aan een bepaalde sfeer. Het gevaar is dat het hoofdonderwerp, de vogel in dit geval, gauw dreigt een silhouet te worden. Het blijft een beetje schipperen wat dat betreft om én de sfeer te behouden én niet teveel details van de vogel te verliezen. Naarmate het licht wat meer van opzij komt, wordt het qua belichting allemaal wat eenvoudiger.
Omdat er soms ook meeuwen vlak in de buurt waren en op het water zaten, kreeg je regelmatig leuke interacties tussen beide vogelsoorten (zie foto's hieronder).
Tot slot nog enkele foto's van visarenden in actie en in het landschap:
Ik had samen met een vriend uit Gambia, Burama Keita, deze fotosessie op het Mälaren meer gedaan en we waren erg enthousiast over deze trip!
Comments