top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

SCHIERMONNIKOOG IN DE WINTER

Updated: Jan 12, 2021


Droogvallend wad

De eerste week van 2021 bracht ons naar het mooiste eiland van Nederland: Schiermonnikoog. In deze blog laat ik een aantal winterbeelden zien, merendeels landschappen maar ook wat beelden van vogels (in het landschap). Aangezien we beperkt waren t.a.v. onze bagage (het moest op de fiets worden vervoerd) heb ik gekozen om het volgende materiaal mee te nemen: Nikon D850 en Nikon Z6 (allebei full frame), 24 mm f/1,4, 12-24 mm f/2.8, 70-200 mm f/2.8, 200-500 mm f/5.6 en wat filters van Lee.


Nieuwjaarsdag bracht ons een zeer fraaie zonsondergang, die vooraf werd gegaan door een buitengewone wolkenlucht.Heel aparte wolkenlucht die weerspiegelt op het droog gevallen wad...

En de daar op volgende zonsondergang zag er als volgt uit:Sunset over Schiermonnikoog...

De volgende dag zijn we bij hoog water terug gegaan naar de zuid kant van het eiland, de kant van de Waddenzee. Er zijn dan enkele HVP"s, oftewel hoog water vluchtplaatsen, waar groepen steltlopers het tij af wachten om daarna weer te kunnen gaan foerageren op de modder vlaktes. Zo zagen we een plek met rustende Scholeksters, die af en toe opvlogen en weer landen.

Groep landende Scholeksters op een hoog water vluchtplaats...

De ene foto in Z/W gezet om de zwart/witte ruggen van de vogels te benadrukken. De volgende foto in kleur gelaten, waarbij nu al die rode snavels er aardig uit knallen...


Vervolgens zijn we s' middags naar de uiterste west zijde van het eiland gegaan om over het strand te wandelen met uitzicht op het zogenaamde Rif. Een langwerpige zandbank, die ongeveer een km voor de kust ligt. Bij laag water en mooie wolkenluchten liggen hier de fotomomenten voor het opscheppen!

Spectaculaire wolkenlucht boven het Rif....

Nog enkele foto's van die middag...

Enkele pioniersplanten op de voorgrond: het begin van een nieuwe kwelder...?

De ondergaande zon kleurt de vegetatie op dit duintje al rood, met de Rif op de achtergrond...

10 minuten later dan de foto hierboven....

Het "Schier gevoel.."

De tweede helft van de week was er weinig zon, regelmatig regenbuien en grijze luchten. Op zoek naar winterkleuren, zoals bijvoorbeeld groepjes berken die paars oplichten bij de Westerplas.

Het gebied rond de Westerplas met het wit en paars van de berken...

winterkleuren...

Langs het fietspad zat een Roodborst in een struik duindoorn waar nog wat bessen aan zaten. Het oranje van de bessen matched mooi met de kleuren van de vogel...

Roodborst en Duindoorn....

Over vogels gesproken: tijdens onze week op Schiermonnikoog hebben we niet echt bijzondere soorten gezien, met name weinig roofvogels, op wat Buizerds en Torenvalken na. Maar langs dijk in de Waddenzee of aan de rand daarvan, zaten uiteraard de nodige steltlopers, als Scholeksters, Steenlopers, Tureluurs, etc.

Groepje Scholeksters langs de rand van de Waddenzee...

Dezelfde locatie als de foto hierboven maar dan overbelicht en de contrasten verhoogd om een highkey effect te bereiken....

Scholeksters en Steenlopers...

Hieronder volgt een grafische plaat van de jachthaven van Schiermonnikoog met enkel Rotganzen er voor in het water. Dan begint het een beetje op een pentekening te lijken.

Jachthaven en Rotganzen...

één van de mooiste vogels die we tegen kwamen tijdens laag water in de Waddenzee, waren groepjes Pijlstaart eenden. Het zijn eenden die alleen in de winter in ons land zijn te zien; ze broeden in het hoge noorden. Vooral de mannetjes zijn fantastisch!

Mannetjes Pijlstaart eenden op een rimpelloze Waddenzee...


Pijlstaart man bij een modderbank....

Laag water met een paartje Pijlstaarten op de voorgrond en in de achtergrond nog een groepje....

Er bevinden zich midden op het eiland enkele mooie plasjes en meertjes. Hier een meertje met enkele fraai gevormde boompjes aan de oever....

Schitterend meertje op een windstille ochtend...

één van de bomen in detail.....

Winterse kleuren in de duinen vlakbij de vuurtoren .....

Ik heb voornamelijk mijn Nikon D850 gebruikt maar hier volgen nog enkele sunsets die met de Z6 zijn gemaakt:"The old man and the sea...."

Tijdens de boottocht terug naar Lauwersoog kregen we enkele fraaie vormen te zien van de golven langs de boot. De allerbeste plaat, helemaal boven aan, laat dit zien, terwijl de golven tegen een droog gevallen modderplaat aan komen. Hieronder nog een voorbeeld van het lijnenspel van de golven.

In Lauwersoog aangekomen zijn we nog even naar de kwelders van Paesens/Moddergat gegaan. We hebben daar o.a. 3 Velduilen gezien en een groepje van zo'n 15 Strandleeuweriken. Bij het terug wandelen naar de auto kwam er een dreigende bui over.

Paesens/Moddergat met winterse bui....

146 views0 comments

Comments


bottom of page