top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Kafue National Park: " Alleen op de wereld..."


Ochtendnevel in Kafue met Lelkraanvogels en Puku antilopen

Kafue NP, op één na het grootste nationale park ter wereld ligt in het westen van Zambia en wordt maar weinig bezocht, zeker in vergelijking met het veel bekendere South Luangwa NP in het zuidoosten van het land. Dat betekent onder meer dat je er grotendeels helemaal alleen bent, wanneer je rond rijdt in dit onmetelijke gebied . Dat betekent ook: alles zelf vinden en niet kijken waar auto's ergens stil staan, omdat ze wellicht iets interessants hebben ontdekt...

De eigenaar van het autoverhuurbedrijf in Johannesburg, waar we onze Toyota Hi lux 4WD hadden gehuurd, maakte er nog een opmerking over: " Ik zie aan jullie reisplan dat je ook naar Kafue gaat; daar ben ik wel een beetje huiverig over...". Uiteraard had dat te maken met het feit, dat je er een dag kunt rijden zonder iemand anders tegen te komen en wanneer je pech krijgt, heb je écht een probleem. We konden daarentegen m.b.v. extra bijgestuurde navigatieapparaat van tracks4africa hier goed uit de voeten en de park wegen waren, zeker i.v.m. wat we later in Botswana nog zouden tegenkomen, prima.

onze 4WD in Kafue NP, Zambia

kamperen onder de sterren....

We hebben op 2 verschillende plekken gekampeerd. Eerst 4 nachten in Mapunga Bush Camp, gelegen in het noordelijke deel langs de Kafue rivier. Een plek die ons uitstekend is bevallen, goede voorzieningen, service gerichte medewerkers en een goede uitvalsbasis om in de buurt game drives te doen.

Puku antilopen houden zich graag op in de buurt van water...

Blackbellied Korhaan (vrouw) in avondlicht

Op de camping kregen we elke dag bezoek van nijlpaarden en olifanten. Omdat er in het recente verleden nogal flink gestroopt is in Kafue, is het zaak om voorzichtig te zijn wanneer je olifanten tegen komt. Olifanten hebben een uitstekend geheugen en hier dus slechte ervaringen met mensen, dus het is goed oppassen hoe ze reageren en afstand bewaren.

Het beste gebied, dat hier toch een 70 km vandaan ligt, zijn zonder twijfel de Busanga Plains,

een open steppegebied in het uiterste noordwesten van het NP. Een volgende keer zou ik zeker daar in de buurt een onderkomen zoeken, zodat je met mooi licht kunt genieten van al het wild wat er rond loopt.

Roan antiloop op de Busanga plains...


Helmparelhoen in vlucht...

Niet verder bij Mupanga Bush Camp vandaan was er, vlak naast het pad waar we reden, een kleine kolonie White-fronted Bee-eaters, net bezig om hun nestholen te bezetten.


kolonie bijeneters

Na 4 dagen in the middle of nowhere gekampeerd te hebben, gingen we op weg naar onze 2e locatie, Hippo Bay Camp in het zuiden van Kafue. Via de stad Itehzi-tehzi kwamen we uit bij een groot stuwmeer en na een lange dagrit belanden we aan de zuidwest hoek van dit meer bij Hippo Bay. Deze plaats heeft een camping en een lodge. I.t.t. het noorden van het NP was het hier duidelijk een stuk toeristischer. De camping ligt dan ook heel fraai gelegen aan het meer en het barstte er van de olifanten en puk antilopen.

Olifanten en Puku's.....

Gamedrives in de directe omgeving waren nogal teleurstellend. Daarentegen waren de fotografische mogelijkheden vooral in de ochtend en de avond veelbelovend!

Stuwmeer met zijn dode bomen...

Puku Sunrise...

De Melkweg als plafond....

Pasteltinten bij het meer...

Bij het verlaten van het gebied bleek dat er een gloednieuwe weg was aangelegd, die nog niet tot onze navigatie was doorgedrongen. Tijdens deze rit kwamen we een groepje Sabelantilopen tegen, misschien wel de allermooiste antilopen die er zijn....!

Sabelantilopen tot besluit...

43 views0 comments

Comments


bottom of page