top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

Herfst in Spanje deel 2: de roofvogels van La Mancha

Updated: Dec 23, 2022


Havikarend (v) in de Sierra de Villuercas (Ex)

Na mijn bezoek aan de Spaanse Pyreneeën met de mooie herfstkleuren, ben ik door gereden naar de plek waar ik een week lang een fotoreis heb begeleid voor Nature Talks: de provincie Toledo in Castilla la Mancha. Daar zijn we met een groepje van totaal 8 fotografen, waarvan 2 uit België vooral bezig geweest met het fotograferen van spectaculaire roofvogels. Door dat ik zelf met mijn VW campertje naar Spanje ben gereden, had ik de mogelijkheid, voordat de groep kwam (vlucht Amsterdam naar Madrid), om zelf wat te gaan fotograferen. De reis was vooral een fotohutten reis, behalve 1 dag naar de Sierra de Gredos om de Spaanse steenbokken te fotograferen. De eigenaar van de fotohutten en gids was José David Gomez (www.hidesdecalera.com ). Nature Talks werkt nu voor het tweede opeenvolgende jaar samen met José David en zijn vrouw Tereza, tot ieders tevredenheid. Totaal beheert José David meer dan 20 verschillende fotohutten en hij en zijn vrouw hebben daar een volledige dagtaak aan! Een vriend van JD, Luis Benito Velardo Montes uit Cañamero (Extremadura), heeft in de streek rond het dorp, dat in de Sierra de Villuercas ligt, ook diverse fotohutten, o.a. voor 2 mooie soorten, die bij JD niet op het lijstje staan, namelijk Havikarend en Steenarend. Al voor mijn aankomst had ik al een hut bij Luis besproken, met als voornaamste doelsoort, de zeldzame Havikarend. Een dag voordat de rest van de fotografen zouden komen heb ik een halve dag doorgebracht in die fotohut. Binnen enkele minuten nadat Luis gevoerd had (kleine stukjes kippenvlees), kwam het paartje dat vlak in de buurt broedt, al op de proppen. Mooi licht en 2 prachtige arenden in een schitterend berglandschap! Los van de arenden, waren regelmatig enkele zangvogels aanwezig als: Blauwe rotslijster, Roodborst, Zwarte roodstaart en nog enkele andere soorten. Hier volgt een fotopresentatie van die ochtend in de Sierra de Villuercas:


Het veel kleinere mannetje Havikarend

Blauwe rotslijster (m) in het berglandschap...

Blauwe rotslijster op 2,5 meter afstand....

Zwarte roodstaart (v)

Roodborst, met bergvegetatie op de achtergrond....

Blauwe rotslijster...

Havikarend (v) kijkt recht de camera in....

Havikarend (m)

De groep fotografen was gearriveerd en de volgende dag begonnen de eerste fotosessies. De fotohutten zijn vrijwel allemaal 2-persoons hutten en je fotografeert door spiegelglas. Helaas begonnen we met zeer matig weer: mist, motregen en soms echte regen met, af en toe ,droge perioden. Dat weer hield de eerste drie dagen aan en pas aan het eind van de week werd het weer zonniger. In de meeste gevallen trekken de vogels zich niet al teveel aan van de regen, op sommige soorten na. De Havikarenden zaten wat hoger in de bergen en het uitzicht vanuit die fotohut was: dichte mist en motregen. De meeste andere fotografen hadden meer geluk. De rest van de week kwam ik nauwelijks zelf aan het fotograferen toe.

De volgende dag enkele uurtjes doorgebracht in een hut op de steppe. Motregen met wat drogere periodes maar wel veel activiteit. Vooral veel jonge Bruine kiekendieven, enkele Rode wouwen, 2 jonge Spaanse keizersarenden en veel Eksters.


Jonge Bruine kiekendief....

Sp. keizerarend op een akker...

Ekster, één van de vele op de steppe...

Enkele dagen later deelde ik de zgn. Valley heide met een andere fotograaf. De motregen ging over in een flinke gestage plensbui. Ook dat b biedt fotografisch vele voordelen: je maakt eens wat totaal andere platen, de kleuren zijn meer verzadigd en de foto's stralen vaak een aparte sfeer uit.


twee verregende Monniksgieren met een steeneik....

De miserabele blik van een kletsnatte Monniksgier op het kadaver van een konijn....

Groepje Blauwe eksters in de regen...


een paartje verzopen Raven...

Een dag later was onze laatste fotodag met het mooiste weer van de hele week. Ik heb 2 fotografen naar Cañamero vervoerd om het nog eens te proberen op de Havikarend. Dat werd deze keer een groot succes! Zelf had ik aan Luis gevraagd om eens de fotohut voor de Steenarenden te proberen. Het was voor mij de allereerste keer dat ik deze hut ging gebruiken. Het bleek een herhaling te worden van een week eerder met de havikarenden: Na enkele minuten kwam er een reusachtige vrouw Steenarend op deze plek en zij is ongeveer 1,5 uur in de buurt gebleven! Het kleinere mannetje kwam verschillende keren even buurten maar moest de vleeshapjes in de meeste gevallen aan zijne ga laten...


Steenarend (v) net na de landing....

Steenarend (v)in vol ornaat...

Just landed.... Steenarend (m)

Steenarend (Golden eagle/ Aguila real) m

Aan een succesvolle week, ondanks maar ook dankzij het wat slechtere weer, kwam weer een eind...


230 views0 comments

コメント


bottom of page