top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

GAMBIAREIS NATURE TALKS 21-01-2022 t/m 02-02-2022

Updated: Mar 8, 2022De ochtendzon breekt door de mist, met dwergaalscholver...
Ondanks de Corona crisis hadden we een volgeboekte reis naar Gambia! 6 deelnemers, 1 cameraman (Benjamin Smail) en 2 gidsen (Burama Keita en ik). We begonnen onze reis bij het altijd fantastische Marakissa River Camp. Hier kun je prachtig vogels fotograferen, zowel vanuit kano's, al wandelend, vanuit een luie stoel in de tuin en vanuit een fotohut. Hier volgen een aantal beelden die daar zijn gemaakt:


per kano: 1 fotograaf en, achterin, een gids die peddelt...

De "paraplu vissende" Zwarte Reiger...

Sporenkieviten, met hun reflectie vanuit een kano gefotografeerd...

Afrikaanse Paradijsvliegenvanger, vanuit de fotohut...

Eveneens uit de fotohut, een Violet Turaco

Lizard Buzzard

Grote groep Sporenkieviten in het tegenlicht...

highkey van 2 Bonte IJsvogels....

Een van de mooiste manieren om vogels dicht te naderen...

Afrikaanse dwergbijeneter...

Lowkey van een Teugelijsvogel...

Westelijke Rifreiger in de mist....

Omdat Gambia maar een klein land is maar met veel verschillende soorten biotopen, ben je in een mum van tijd, zó weer op een andere plek met fotografie mogelijkheden, zoals Tanji Beach, met zijn vissersboten, strandlopers, Rosse Grutto's en allerlei soorten meeuwen en sterns.


Reuzenstern in winterkleed...

Koningsstern en vissersboten...(Tanji)

Reuzenstern in actie....

Na enkele dagen zijn we verder naar het oosten gegaan, overnachtingen bij AbCa's Creek Lodge en overdag naar Tendaba voor boottochten en de fotohut van Burama bij Kwinella. Burama's fotohut is één van de beste van het land . Zelf als reisleider ben ik niet in de gelegenheid geweest om deze keer van zijn fotohut gebruik te maken, aangezien de reis was volgeboekt. Voor foto's vanuit deze hut gemaakt in het verleden, verwijs ik naar mijn blog van februari 2020 en oktober 2019. Een boottocht vanaf AbCa's Creek Lodge in de nabij gelegen mangrove gebieden, leverde o.a. meer enkele visarenden op.


Visarend in een mangrovebos; highkey

Verder na enkele dagen naar het verre oosten van Gambia. In de buurt van het dorp Bansang bezochten we een zandafgraving annex afvaldump, met een grote kolonie Roodkeelbijeneters; het was me al vaker opgevallen dat vogels in het algemeen niet altijd aan esthetiek vast gebakken zitten, voor zoverre dit opgaat voor de natuurlijke schoonheid van gebieden waar ze nestelen en voedsel zoeken. De zandafgraving met diverse gaten in de wanden, uiteraard de nestgaten van deze vogels, daar was niet zoveel mis mee maar de vuilnis her en der op de grond, droeg niet bepaald bij aan een stuk natuurbeleving.

Maar de bijeneters waren prachtig. Hier twee highkey foto's:


Roodkeelbijeneters bij Bansang....

in het avondlicht....

Eén van de mooiste boottochten die je kunt maken in Gambia, is op de Gambiarivier bij Janjanbureh (Georgetown). Zover van de kust vind je hier geen mangrove getijde gebieden meer maar worden de oevers van de rivier geflankeerd door een mooi rivierbos met dikwijls grote bomen. Met een beetje geluk kun je hier enkele nijlpaarden zien. De volgende foto's zijn tijdens deze boottocht gemaakt:


De Bluebreasted Kingfisher (Teugelijsvogel)...

Breedbekscharrelaar....

Kop van een Nijlvaraan van 1,5 meter....

mooi tafereeltje langs de rivier....

Afrikaanse Zeearend...

Ons volgende verblijf is in het westen van Gambia, op de noordoever van de rivier, in een weinig bezocht gebied waar ik veel mensen ken van de lokale bevolking. Ons onderkomen wordt gevormd door 2 zomerhuisjes aan een mangrove kreek, dat tevens dient als een soort haventje voor vissers uit de omringende dorpen. Foto's van Jimbana zijn te vinden op eerdere blogs over Gambia (okt 2019 en jan 2020). We hebben daar o.a. een bezoek gebracht aan de biologische groentetuin van Musa. In het bos rond de tuin heeft hij 3 jaar geleden ook een fotohut gebouwd, die hij nu nog wat verder had opgeknapt en wat een zeer interessante hut is geworden met een aantal erg leuke vogelsoorten om te fotograferen. Tevens leent deze streek zich erg goed voor het maken van foto's van mensen, die bezig zijn met hun dagelijkse dingen en ook portretten. Uiteraard altijd in overleg met de mensen waar het om gaat.


een meisje in de groentetuin met cassave

De alkalo (dorpshoofd) van Aljamdu...

werken maakt dorstig...

De reis eindigde waar hij begon: Bij Marakissa River Camp. Doordat ik heel veel in Gambia ben geweest, is het steeds moeilijker om nog nieuwe vogelsoorten te zien, laat staan te fotograferen. Toch lukte het nog om 1 nieuwe soort op de plaat te krijgen: de Allen's Gallinule, tussen de waterlelies in een poeltje bij Marakissa.....


Allen's Gallinule....

141 views1 comment

1 Comment


Erik Ruiterman
Erik Ruiterman
Mar 08, 2022

Mooi overzicht van deze fraaie reis Herman.

Like
bottom of page