Deze zoomlens had ik al ruimschoots uitgeprobeerd bij de zeearenden in de Oderdelta en, daarvoor, bij het fotograferen van wolven, beren en veelvraten in Finland. Ik was echter erg benieuwd hoe de lens in praktijk werkt wanneer je hem gebruikt bij het fotograferen van kleinere vogels, bijvoorbeeld tijdens de Nature Talks reis die ik begeleidde in oktober 2022 in Gambia.
De grote voordelen van deze lens die ik al had ontdekt, zijn: een snelle autofocus, ontiegelijk scherpe foto's, schitterende bokeh en vanwege het zoombereik (120-300 mm): een lens die je bij een zeer uiteenlopende onderwerpen kunt gebruiken: Wildlife, sport, landschap, portretten, etc.
Het grote nadeel is het gewicht(3,3 kg). Voor de meeste vogels kom je, wanneer je een full frame camera gebruikt en zonder converters werkt, eigenlijk lengte tekort. Maar doordat het een enorm lichtsterke lens is, kun je zonder enig waarneembaar nadeel, een 1.4 converter gebruiken. Hiermee vergroot je de brandpuntsafstand van 300 mm (max) naar 420 mm. Voor veel wat grotere vogels is dit voldoende. Omdat ik het meestal interessanter vind om vogels in hun landschap te fotograferen, omdat je op deze manier meer weer kunt geven van de context waar de vogel leeft, is dit een uitstekende lens. Bij de kleinere zangvogels (meestal vanuit een fotohut gefotografeerd), gebruik ik meestal, los van de 1.4 converter, ook de Nikon D500 camera. Het is een wat ouder model maar ik vind het nog steeds een goede en zeer bruikbare camera voor het fotograferen van vogels, met name ook vanwege de crop factor. In combinatie met de 1.4 converter krijg je op deze wijze het bereik van een 600 mm. De bovenste foto van de Blue-breasted Kingfisher is op deze wijze gemaakt. Dat geldt ook voor enkele foto's die nu volgen.
We maken regelmatig gebruik van kano's tijdens het fotograferen.Voordelen: maximale natuurbeleving, je komt dikwijls zeer dichtbij vogels en andere dieren, laag standpunt. Wat een nadeel zou kunnen zijn, is dat je eigenlijk in staat moet zijn om uit de hand te kunnen fotograferen. Een statief of monopod zou kunnen maar je bent zeer weinig mobiel en maakt maar een fractie van de foto's die je zou maken vanuit de hand. Hier gaat het gewicht van de lens natuurlijk een rol spelen. De Nikkor 120-300 mm f/2.8 is verre van licht (Bijvoorbeeld zwaarder dan de Nikkor 200-500 mm) maar in het verleden heb ik ook mijn oude Nikkor 500 mm f/4 vanuit de kano gebruikt en die weegt met een kleine 6 kg toch nog wel weer een stuk meer dan de 120-300 mm. Hier volgen enkele foto's die vanuit een kano zijn gemaakt.
Uitgaande van de bovenste foto, even een illustratie hoe weinig schuw sommige vogels zijn, wanneer je rustig vanuit een kano opereert. Nadat ik deze foto maakte ben ik behoedzaam door gepeddeld en een cirkelvormige baan gemaakt om zo de ijsvogel met zon in de rug te naderen. Dat leverde o.a. de volgende foto op.
Terug naar het fotograferen vanuit fotohutten. Er zijn 4 hutten waar we gebruik van maken: de tuinhut bij Marakissa River Camp (Leverde nu niets op vanwege het extreme regenseizoen), de nieuwe door Burama gemaakte hut bij Brufut, de hut bij Kwinella (tevens van Burama) en de hut bij de groentetuin van Musa in Aljamdu.
De Kwinella hut was erg goed voor allerlei prachtige zangvogels. Het vijvertje is zo geconstrueerd dat ook met de 120-300 mm lens (+ 1.4 converter) je deze kleine vogels prima in beeld kon brengen. Zie volgende foto's:
Tot slot: de situatie in de nieuwe (sinds augustus afgebouwde) hut bij Brufut is zo dat, ondanks dat deze hut nog maar 2 maanden bestond voor wij er eind oktober gebruik van maakten, er veel interessante soorten acte de présence gaven. Minstens 3 soorten ijsvogels: Blue-breasted, Grey-headed en African pygmy kingfishers. De laatste is de kleinste ijsvogel van Afrika is hier alom aanwezig; op een bepaald moment waren er zelfs 6 ter plaatse! Hier merkte ik ook dat voor mijn lens, met 1.4 converter dikwijls de afstand net wat te ver was.
Dit "probleem" deed zich hier met name voor bij de kleinere vogels op de stekken waar ze zich het meest ophielden. De volgende keer in januari/februari 2023, breng ik dan ook maar een 2 x converter mee. Soms zitten ze gelukkig wel heel dichtbij....
Commentaires