top of page
  • Writer's pictureHerman van der Hart

NOORD SPANJE: KUST VAN CANTABRIË EN ASTURIË


In april ben ik, via Les Landes (F) en de Spaanse Pyreneeën (Aragon) naar de Baskische kust van Noord Spanje gegaan om daar te kijken naar fotolocaties in Cantabrië en Asturie.


Na een stop in Normandië ben ik doorgereden naar Bordeaux en, tussen deze stad en de Spaanse grens een camping opgezocht in Les Landes. Deze streek wordt gedomineerd door saaie naaldbossen. De camping waar ik terecht kwam " Aire Naturelle de Camping du Toy" in de buurt van het plaatsje Herm, bood echter in de ochtenduren leuke fotografie mogelijkheden, met name ook door de mooie zonsopkomst en de ochtend nevel.zonsopkomst en ochtendnevel in Les Landesvogelgeluiden in de vroege uurtjes...
Sunset

Parelmoervlinder op orchidee....

Wanneer je van de Franse naar de Spaanse Pyreneeën gaat, valt mij altijd op dat het meer vogelrijk is, zeker wat betreft het aantal roofvogels en gieren. Één van de mooiste valleien in de Spaanse Pyreneeën is de Hecho vallei in Aragon (Centrale deel van het gebergte). Omdat het weer de voorafgaande dagen werd gekenmerkt door de nodige regenbuien, was het water van de voornaamste bergrivieren rood gekleurd door de meegevoerde sedimenten.

Tussen de buien door...: Selva de Osa

Het rood van het water in combinatie met de prille, frisgroene kleuren van de lente maakten het zeer de moeite waard om hier fotografisch op los te gaan.


Rood en groen, de Rio Aragon in Selva de Osa

Alle foto's zijn gemaakt met de Nikon D850 en , meestal, met de Nikkor f/1.4 24 mm. Deze lens had ik recentelijk aangeschaft en ik ben er zeer tevreden over. T.o.v. mijn andere "landschapslens" een groothoekzoomobjectief (16-35 mm van Nikon) moet je soms wat naar voren of naar achteren lopen om de gewenste beelduitsnede te bereiken maar daar staat tegenover een fantastische scherpte en detail van de 24 mm.

bergbeekje, met lange sluitertijd genomen....

Het witte water van het bergbeekje mengt zich in het rode van de Rio Aragon...

Vervolgens via Pamplona richting Vittoria en Bilbao gereden en verder westwaarts naar een prima camping (" Los Cantiles") bij Luarca in Asturië. Op loopafstand van deze kleinschalige, pal aan de kust gelegen camping, ligt het schitterende rotsstrand Playa de Portizuela.

Playa de Portizuela in Z/W

Een ander voordeel was, dat op slechts 20 minuten rijden naar het oosten, de fantastische baai bij Playa de Silencio ligt.

Playa de Silencio

Dit is een mekka voor fotografen die houden van macro fotografie en het fotograferen van bizarre en kleurrijke vormen. De rotsformaties in deze baai hebben ongelooflijk veel te bieden. ook de poelen, die bij eb te bereiken zijn, biedt veel fraais, zoals zeepokken op mooie rotsen en allerlei soorten anemonen. Je kunt hier wel een week rondlopen en steeds weer wat nieuws vinden.

fantastische vormen en kleuren in de rotsformaties...
Bij eb komen de getijden poelen binnen bereik...detail van zee anemoon in een poeltje...

Het strand bij de camping in de buurt, Playa de Portizuela, heeft niet zoveel te bieden als Playa de Silencio maar is zeer de moeite waard, zowel op het gebied van landschapsfotografie als het spelen met vormen en lijnen op de rotsen.

Playa de Portizuela
Nachtfoto van de baai bij Playa de Portizuela, met het licht van een verre vuurtoren....

Tot slot ben ik weer wat naar het oosten gegaan om zo'n kleine 10 km ten westen van de stad Santander uit te komen bij Playa de la Arnia. Dit stuk kust biedt veel schitterende mogelijkheden voor, met name, de landschapsfotograaf. Zowel bij zonsondergang als bij zonsopkomst kun je hier heerlijke platen maken. Ook eb en vloed leveren uitgelezen mogelijkheden. Bij eb kun je zelfs, met enige moeite, de baai in lopen.

Playa de la Arnia in Cantabrie


Sunset....

Nachtfoto: bij eb kun je de baai betreden....

Sunrise....

Urro del Manzano, twee mooie rotsformaties in de Golf van Biskaje, niet ver van Liernes

Ik heb slechts 3 stranden bezocht en gefotografeerd, er zijn er nog veel meer. Wellicht een volgende keer....!

232 views0 comments

Recent Posts

See All

HERMAN VAN DER HART
NATURE & WILDLIFE PHOTOGRAPHY

bottom of page